MojWindows

Populárna cloudová služba Dropbox chystá poriadne vylepšenie synchronizácie súborov. Pripravovaná funkcia nesie označenie Project Infinite a umožní na disku používateľa uchovávať zástupcov všetkých súborov z cloudu, pričom k ich reálnemu stiahnutiu dôjde až po otvorení. Na disku tak nebudú zaberať žiadne miesto.

Oceniť by to mohli majitelia zariadení s menšou kapacitou disku, ktorí však potrebujú prístup k veľkému množstvu dát, prípadne veľké spoločnosti. V súčasnosti Dropbox síce ponúka selektívne synchronizovanie, kedy si používateľ presne vyberie, ktoré súbory chce synchronizovať, no stále to má nevýhodu. Ostatné súbory a priečinky uložené v cloude viditeľné nie sú, a pre prístup k nim musí používateľ zamieriť do aplikácie Dropbox odkiaľ nastaví dodatočnú synchronizáciu. Project Infinite preto má za cieľ priniesť niečo lepšie.

Používateľovi takéto starosti odpadnú a získa tak jednoduchý prístup k svojim dátam bez rozdielu, či sú fyzicky na disku alebo nie. So zástupcami bude môcť manipulovať, ako v prípade súborov uložených na disku. Pre prípady, kedy si nie je istý, či bude mať potrebný prístup na internet, si môže pomocou kontextového menu prieskumníka súbory stiahnuť rovno na pevný disk.

O tom, ktoré súbory sú synchronizované lokálne a zaberajú tak miesto na disku, informuje zelená značka na ikone súboru. Súbory umiestnené len v cloude, ktoré sa stiahnu po spustení, budú mať ikonu obláčika. Dropbox bude nový spôsob synchronizácie ponúkať na systémoch Windows 7, 8 a 10, ako aj na systéme OS X. Funkcia prechádza testovaním a kedy bude dostupná pre verejnosť, zatiaľ nie je známe.

Zdroj: Dropbox

27.04.2016

+