MojWindows

Už viac ako 30 rokov slúži Windows ako otvorený ekosystém, ktorý víta nové riešenia od partnerov a vývojárov z celého sveta, či v hardwarovej alebo softwarovej podobe. Universal Windows Platform rozširuje tento záväzok a kombinuje historickú otvorenosť systému s tou najlepšou a najmodernejšou aplikačnou platformou. Novými predstavenými možnosťami Universal Windows Platform sú : úplný prístup k proaktívnej inteligentnej funkcii Cortana a Windows 10 Anniversary SDK s novými API a nástrojmi na integráciu posledných inovácií Windows 10 do aplikácií, vrátane Windows Ink a Windows Hello. Platforma Universal Windows Platform sa dočká celkovo viac ako tisícky rôznych vylepšení. Microsoft predstavil aj nové nástroje, ktoré uľahčia prechod aplikácií z akejkoľvek platformy do Windows 10. Konkrétne demonštroval trojicu nástrojov a niečo málo pre hernú komunitu pridal aj Phil Spencer.

Xamarin pomôže vývojárom .NET jednoduchšie zdieľať spoločný aplikačný kód v prostredí Windows, iOS a Android pri zachovaní plne natívneho prostredia v každej platforme.

build 45

Microsoft sa podelil aj o svoj nový konvertor aplikácií pre Project Centennial, ktorý umožní vývojárom Win32 a .NET priniesť viac ako 16 miliónov aplikácií do platformy Universal Windows Platform. Vývojári môžu rozšíriť svoje aplikácie s Universal Windows Platform a distribuovať ich aj cez Windows Obchod. Konvertované aplikácie získajú plný prístup k novým funkciám ako napríklad živé dlaždice alebo prepojenie s Cortanou, či Centrom akcií.

build 41

Weboví vývojári, vrátane American Express, BBC Sport, Yahoo Mail, zulily a ďalší, zažili veľký úspech s hosťovaním a tvorbou webových aplikácií vo Windows 10 prostredníctvom Windows 10 Hosted Web Apps.

build 38

Phil Spencer z Xbox divízie prezentoval nové možnosti pre herné odvetvie. Priamo na pódiu demonštroval premenu starej Steam verzie hry Age of Empires 2 na UWP hru pre Windows 10. V rámci tohoto procesu budú vývojári mať možnosť vypnúť funkciu V-Sync a naopak pridať G-Sync a FreeSync. Okrem toho pribudne oficiálna podpora UWP pre vytváranie módov a ďalších herných úprav. Hra následne môže byť umiestnená priamo do obchodu Windows Store. Rovnako tak bude jednoduchšie pridať podporu pre myš, klávesnicu alebo herný ovládač. Microsoft sa v rámci demonštrácie nových možností spojil so štúdiom CD Prejekt Red a do formátu UWP spoločne priniesli populárneho Zaklínača 3.

build 52

30.03.2016

+