MojWindows

Ikony v notifikačnej oblasti v podstate predstavujú centrum oznámení. Je ich možné skryť alebo zviditeľniť, či dokonca preniesť na panel úloh, kde sú viditeľné neustále. V tomto tipe si ukážeme ako dosiahnuť všetky spomenuté veci. Centrum oznámení nájdeme na paneli úloh vpravo dole a vieme si ho zobraziť kliknutím na šípku, ktorá smeruje nahor.

centrum

Zobrazí sa nám notifikačná oblasť, kde sú umiestnené aplikácie a programy, ktoré vykonávajú úlohy na pozadí alebo sa štandardne zapínajú pri štarte systému a pod. Všetky tieto zobrazené ikony, ktoré sa bežne neukazujú na paneli úloh môžeme naň presunúť prostým kliknutím, podržaním a následným presunutím.

presun

Tie ikony, ktoré presuniete na panel úloh z notifikačnej oblasti sa budú zobrazovať už len na paneli úloh. To isté platí v obrátenom garde.  Prispôsobiť centrum oznámení však ide aj manuálne kliknutím na odkaz Customize.

prisposobit

Následne sa nám zobrazí okno so zoznamom oznámení, kde si môžeme sami nastaviť a rozhodnúť sa, ktoré z nich potrebujeme mať zobrazené a ktoré nie.

notification

Môžeme sa dokonca rozhodnúť niektoré z ikon jednoducho vypnúť kliknutím na odkaz Turn system icons on or off a následne zvoliť možnosť ON alebo OFF. Tým pádom by už na paneli úloh nefigurovali.

turnoff

Pokiaľ by sme vykonali množstvo zmien v notifikačnej oblasti a chceme všetko vrátiť naspäť do pôvodného stavu, stačí kliknúť na odkaz Restore default icon behaviors.

restore

Niektorí používatelia by možno ocenili všetky oznámenia a aplikácie uložené na paneli úloh. Aj pre tento prípad je Windows pripravený. Pomocou check boxu Always show all icons and notifications on the taskbar je to možné.

nastavenia always

Potom panel úloh v notifikačnej oblasti vyzerá nasledovne.

vsetky ikony

Windows 10

V prípade, že používame operačný systém Windows 10 máme takisto prístup k týmto nastaveniam. Presúvanie ikon v notifikačnej oblasti funguje identicky ako v prípade Windows 7. Klikneme, podržíme a potiahnutím presunieme na iné miesto.

Notifikacie

Informácie o tom, ktoré ikony sa zobrazujú v notifikačnej oblasti, nájdeme cez systémové nastavenia. Z ponuky Štart alebo pomocou klávesovej skratky (Win + I) otvoríme Nastavenia, kde vyberieme položku Systém. Následne zamierime do ponuky Oznámenia a Akcie.

Nastavenia

Tu sa nachádza ponuka vybrať si, ktoré ikony sa budú zobrazovať na paneli úloh. Pokiaľ chceme, aby sa zobrazovali všetky ikony, zapneme do polohy ON ponuku Vždy zobrazovať všetky ikony v notifikačnej oblasti. Prípadne si môžeme vybrať konkrétny program, ktorého ikonu chceme mať zobrazenú. Opäť to prebieha pomocou ON/OFF prepínača.

Nastavenia 2

Na výber máme aj nastavenia toho, ktoré systémové ikony sa budú zobrazovať. Sem spadajú hodiny, ovládanie hlasitosti, informácie o sieťovom pripojení, napájaní a podobne. Výber prebieha opäť prostým prekliknutím ON/OFF prepínača.

systemove

S notifikačnou lištou a ikonami sa teda dá robiť množstvo úprav a tento tip väčšinu z nich určite každému priblížil.

16.03.2016

+