MojWindows

Microsoft včera konečne spustil predobjednávky na okuliare pre rozšírenú realitu HoloLens. Do zoznamu záujemcov o Development Edition sa môžu zaregistrovať zatiaľ len vývojári z USA a Kanady. Podmienkou je vlastniť Microsoft účet zapojený v programe Windows Insider. Registrovaní vývojári následne prejdú výberovým procesom a pokiaľ splnia kritéria Microsoftu môžu si okuliare objednať. Prvé kusy budú odoslané 30. marca a ich cena predstavuje 3000 dolárov. Podľa informácií na oficiálnej stránke plánuje Microsoft ďalšiu vlnu zariadení odoslať v horizonte dvoch mesiacov.

Sada Development Edition okrem samotných okuliarov obsahuje ešte ochranný obal, popruh pre obopnutie hlavy, nabíjačku, čistiacu handričku z mikrovlákien, micro USB kábel a bezdrôtový ovládač na klikanie.

HoloLens sada

HoloLens je plne samostatné zariadenie, čo znamená, že na jeho používanie nie je potrebné vlastniť počítač ani smartfón. Microsoft do okuliarov zabudoval počítač so systémom Windows 10 s využitím vlastnej výpočtovej jednotky a 32-bitového procesoru Intel. Tie sprevádza 2 GB operačnej pamäte a 64 GB interné úložisko. O zobrazovanie je postarané pomocou dvoch HD projektorov so stranovým pomerom 16:9, ktoré produkujú holografické rozlíšenie zložené z 2,3 miliónov bodov.

HoloLens obsahuje bohatú senzorovú a kamerovú výbavu. Nájdeme tu kameru pre zachytenie hĺbky scény, štvoricu kamier pre vnímanie prostredia, 2 megapixelovú kameru, ktorá zaznamenáva HD video, 4 mikrofóny, senzor pre meranie osvetlenia okolitého prostredia a špeciálnu jednotku zloženú z akcelerometra, gyroskopu a magnetometra.

HoloLens

Po stránke konektivity HoloLens obsahujú Wi-Fi, Bluetooth, micro USB a jack na pripojenie slúchadiel. Samotné okuliare sú pritom vybavené zabudovanými reproduktormi. Okrem toho obsahujú LED indikátor stavu batérie a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, podsvietenia a zapínanie zariadenia. Batéria poskytuje skromné 2 až 3 hodiny aktívneho používania, no zariadenie je plne použiteľné aj počas nabíjania.

Súčasťou systému bude aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, ktorými chce Microsoft vývojárov motivovať k ďalšej tvorbe. Pôjde napríklad o aplikáciu HoloStudio, ktorá umožňuje gestami, hlasovým ovládaním a pohľadom vytvárať 3D objekty.

Nebude chýbať ani populárna komunikačná aplikácia Skype, ktorá umožní komunikovať s ľubovoľným zariadením so systémom Windows. Treťou aplikáciou je HoloTour, ktorá reprodukuje panoramatické 360 stupňové virtuálne prehliadky známych miest ako Rím alebo Machu Picchu. V lete má pribudnúť ešte aplikácia Actiongram. Ide o aplikáciu, ktorá umožňuje vytváranie videí s použitím špeciálnych efektov.

Po hernej stránke ponúka tituly ako kriminálna dráma Fragments, plošinovka Young Conker a strielačka RoboRaid, ktorú Microsoft predtým prezentoval pod názvom Project X-Ray.

Zdroj: Microsoft, Youtube

01.03.2016

+