MojWindows

Vďaka zberateľovi softvéru a historikovi Jasonovi Scottovi si môžete spraviť krátky výlet do minulosti a priamo cez svoj webový prehliadač preskúmať a vyskúšať si krásy operačného systému Windows 3.1. Microsoft tento operačný systém predstavil v roku 1992. Išlo pritom o prvú skutočne úspešnú verziu operačného systému Windows. Oproti svojim predchodcom prišiel s vylepšeným užívateľským rozhraním, podporou nového hardvéru a množstvom nových funkcií.

Okrem samotného operačného systému je k dispozícií viac ako 1500 aplikácií, ktoré boli pre Windows 3.1 svojho času dostupné. Všetko to funguje vďaka pôsobivej emulácií s využitím DOSBOXu, ktorý beží v JavaScripte. Na stránke sa nachádza aj DEMO prezentácia, v ktorej Microsoft demonštruje aplikácie a možnosti operačného systému, ktorý bol svojho času skutočne prevratným.

Windows 3.1

Nápad ľudom ukázať ako aplikácie vyzerali, ale aj poskytnúť možnosť priamo s nimi pracovať je skutočne zaujímavý. Väčšina dnešných používateľov totiž nemala možnosť vyskúšať takto starý operačný systém a práve vďaka tejto príležitosti sa môžu pozrieť, ako sa operačný systém Windows vyvinul za posledných 24 rokov. V prípade, že si systém alebo aplikácie chcete vyskúšať, nájdete ich na tejto webovej stránke.

Zdroj: Archive.org

11.02.2016

+