MojWindows

Windows Insideri zaradení do okruhu „Fast Ring“ sa aj tento týždeň dočkali nádielky v podobe nových buildov. Po prvýkrát došlo k situácii, že zároveň bol zverejnený build pre počítače aj smartfóny. Microsoft sa opäť pridŕžal spätnej odozvy od samotných Insiderov a adresoval tak množstvo problémov.

Získavanie spätnej odozvy je neodmysliteľnou časťou projektu Windows Insider, ktorý by inak nemal svoje opodstatnenie. Najnovším rozhodnutím je ďalší zber názorov a pripomienok od používateľov. Po každej inštalácii aktualizácií alebo určitých (zatiaľ nešpecifikovaných) aktivitách bude systém vyžadovať spätnú odozvu formou dotazníka. Zmena by sa mala zatiaľ týkať iba Insider buildov pre počítače.

Odpovede na otázky majú pomôcť vývojárskym tímom lepšie pochopiť, aké sú skúsenosti používateľov s konkrétnym buildom alebo funkciou. Počínajúc buildom 14271 a novším bude frekvencia, s akou sa Windows pýta na spätnú odozvu, nastavená na možnosť „Automatically (Recommended)“ bez toho, aby to používateľ mohol zmeniť. Microsoft však jedným dychom dodáva, že odpovede na tieto dotazníky nie sú povinné.

Čo bolo opravené a upravené pre PC

Opravený bol problém, ktorý spôsoboval, že okraje aplikácií menili farbu z nastavenej na čiernu vždy po inštalácii nového buildu. Ikony ovládania zvuku, ktoré sa zobrazujú v náhľadoch panela úloh v hudobných prehrávačoch, majú vyššiu kvalitu a pri vysokých rozlíšeniach vyzerajú krajšie.

Panel úloh sa už nebude nesprávne zobrazovať na vrchu obrazovky napríklad pri prehliadaní prezentácií. Na celú lištu aplikácií v Centre Akcií je možné kliknúť pravým tlačidlom na myši a notifikácie aplikácií sú ľahšie zrušiteľné.

Opravený bol problém, kedy v niektorých prípadoch interakčné notifikácie nezobrazovali tlačidlo na zadanie textu. Prepínanie používateľov bez odhlásenia by malo fungovať aj v prípade, že používateľ využíva prihlasovanie pomocou obrázkového hesla.

Opravený problém, kedy v ponuke Štart chýbali niektoré Win32 aplikácie a rovnako tak bol vyriešený problém, kedy sa automaticky nemenila farba prostredia v prípade, že pre pozadie obrazovky bola zapnutá možnosť Slideshow. Windows aplikácie pre debugovanie (Windbg, kd, cdb, ntsd) majú vylepšenú podporu pre prácu s univerzálnymi aplikáciami.

Známe problémy v PC builde

Pri prechode z módu hibernácie systém zamrzne alebo skončí modrou obrazovkou smrti. Dočasným riešením je vypnutie hibernácie systému. Aplikácie spoločnosti Kaspersky kvôli chybe ovládača nepracujú správne. Vývojári v spolupráci so spoločnosťou Kaspersky pracujú na náprave. Kým nie je problém vyriešený, odporúča sa používať Windows Defender alebo iné produkty ochrany systému.

Zapnutá možnosť „Vždy zobrazovať všetky ikony v notifikačnej oblasti“ rozhádže rozhranie notifikačnej oblasti. Aplikácie QQ, Windows Live Mail a Expression Encoder 4 kvôli chybe v systéme „padajú“, pracuje sa na náprave situácie.

Windows 10 Mobile build 14267.1004

Build 14267.1004 je rovnakým buildom, ktorý bol zverejnený minulý týždeň, akurát obsahuje dve dôležité opravy a jednu novú funkciu. Pripomíname, že dostupný je len pre zariadenia, ktoré sú predávané priamo so systémom Windows 10 Mobile.

Opravený bol problém, ktorý spôsoboval, že Lumia 550 nebola schopná nabíjať sa, ani pripojiť pomocou USB portu. Ďalšie opravy sa týkajú funkcie Visual Voicemail, ktorá však na Slovensku nie je podporovaná. Nová funkcia sa týka aplikácie Ľudia, kde je u konkrétnych kontaktov dostupný výpis predošlej komunikácie.

Medzi známe chyby patrí nesprávna funkcionalita trackpadu pri používaní funkcie Continuum na smartfóne Lumia 950XL, ako aj problémy s bezdrôtovým pripojením k obrazovkám. Ďalším drobným nedostatkom je, že aplikácia Windows Feedback nie je po aktualizácii už pripnutá na hlavnej obrazovke.

Zdroj: Microsoft

25.02.2016

+