MojWindows

Len nedávno sa nám naskytla príležitosť navštíviť datacentrum spoločnosti LightStorm a bližšie sa zoznámiť s tým, ako prevádzka veľkých datacentier vlastne prebieha. Vybrali sme sa teda priamo do jedného z najmodernejších datacentier na Slovensku. Vo veľkej miere sa tu využívajú podnikové riešenia spoločnosti Dell, ktorá je generálnym dodávateľom. Spoločnosť LightStorm, ktorá datacentrum prevádzkuje, ponúka komplexné služby ako prenájom hardvéru, virtuálnych serverov alebo poskytovanie verejného a privátneho cloudu.

Dell 4

Od roku 2013 je LightStorm súčasťou skupiny Danubiatel, ktorá združuje spoločnosti a značky ako SWAN, 4ka alebo CNC. Medzi významných klientov patria najväčšie slovenské webhostingové spoločnosti (Websupport, Exo hosting, Webglobe). Kompletnú infraštruktúru poskytuje aj hernej firme PIXEL FEDERATION, ktorá sa venuje tvorbe online webových a mobilných hier.

Datacentrum sa rozkladá na využiteľnej ploche 1000 m² a plánovaná kapacita dosahuje zhruba 3,5 megawattu, no vďaka pokročilým technológiám je využívaných len približne 0,4 megawattu z celkového príkonu. Viac informácií o spôsobe prevádzky, infraštruktúre, ale aj riešení krízových situácií sa dozviete vo videu priamo z miesta akcie.

23.02.2016

+