MojWindows

Virtuálna realita momentálne zažíva obrovský boom a výrobcovia do predaja čoskoro uvedú headsety, ktorými zaútočia na peňaženky ľudí. Headsety pre virtuálnu realitu totiž nie sú vôbec lacnou záležitosťou a ich cena sa pohybuje na úrovni približne 700 €. Okrem záťaže na peňaženku záujemcov je obrovský tlak vyvíjaný aj na hardvérovú výbavu ich počítača. Aj preto spoločnosť Valve stojaca za hernou aplikáciou Steam v spolupráci s firmou HTC vytvorila aplikáciu SteamVR, v ktorej si ľudia môžu ľahko otestovať, či je ich počítač dostatočne výkonný pre renderovanie virtuálnej reality pri 90 FPS a odporúčaných nastaveniach.

Steam VR test

Samotná aplikácia je veľmi jednoduchá. Zistí aktuálny hardvér počítača a preženie ho cez dvojminútový test ladený do prostredia hry Portal 2. Následne zobrazí hodnotenie výkonu a používateľ tak získa názorný prehľad o tom, ako si jeho počítač poradí s virtuálnou realitou. Dozvie sa tak, či je rozumné investovať do headsetu pre virtuálnu realitu alebo najskôr potrebuje vylepšiť svoju zostavu.

SteamVR upgrade

Nejaký čas je pritom dostupná aj aplikácia od výrobcu Oculus s názvom Rift Compatibility Tool. Tá však len porovná dostupnú hardverovú výbavu s tou požadovanou a zobrazí, či je počítač spôsobilý alebo nie.

VR Oculus

Aplikácia Steam VR Performance Test je bezplatne dostupná cez Steam.

23.02.2016

+