MojWindows

Svoje odvážne projekty na ľahkú migráciu Android a iOS aplikácií Microsoft predstavil na vývojárskej konferencii Build začiatkom minulého roka. To, že s projektom Astoria niečo nie je úplne v poriadku naznačovalo náhle zmiznutie Android podsystému v systéme Windows 10 Mobile build 10549. Aby to nebolo málo, odmlčalo sa aj oficiálne fórum projektu. Po mesiacoch neistoty a špekulácií o stave projektu Astoria sa naplnili najhoršie obavy.

Microsoft na svojom oficiálnom blogu pre vývojárov oznámil, že sa rozhodol od projektu pre portovanie Android aplikácií definitívne upustiť. Svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že k nemu došlo na základe spätnej odozvy. Z nej malo vyplynúť, že práca na dvoch technológiách premostenia mobilných aplikácií na operačný systém Windows je zbytočná a výber medzi nimi by ľudí iba zmiatol.

A tak došlo k rozhodnutiu, že Microsoft bude pracovať len na jednom z týchto projektov, a to konkrétne Islandwood pre iOS aplikácie. Kód z mobilných iOS aplikácií tak bude ľahko prenositeľný na ľubovoľné zariadenie s operačným systémom Windows 10 vrátane konzoly Xbox, bez nutnosti veľkých úprav. To, že sa nedočkáme jednoduchého migrovania Android aplikácií síce poriadne zamrzí, no nemusí ísť o úplnú tragédiu.

Zdroj: Microsoft

26.02.2016

+