MojWindows

S vydaním operačného systému Windows 10 došlo aj k celkovej prestavbe obchodu s aplikáciami Windows Store, aby sa všetok digitálny obsah zhromažďoval na jednom mieste. Navyše došlo aj k úpravám algoritmov pre vyhľadávanie a triedenie aplikácií. Podľa reakcií vývojárov však zmeny neboli úplne ideálnymi.

Pred časom sa nechali počuť, že ich aplikácie nie sú kvôli problematických algoritmom v obchode Windows Store ľahko dohľadatelné. A to aj napriek tomu, že vyhľadávaný reťazec sa zhoduje s názvom aplikácie. Kvôli tomuto problému trpeli vývojári, ale aj používatelia. Microsoft sa našťastie k problematickej situácii postavil čelom a okrem toho, že zverejnil rady pre vývojárov ako aplikácie zviditeľniť, začal upravovať aj svoje algoritmy.

Na oficiálnom blogu včera zverejnil príspevok, v ktorom popisuje úpravy vykonané na základe spätnej odozvy vývojárov aplikácií. Pri vyhľadávaní má po novom väčšiu váhu kvalita aplikácií, ktorú indikuje napríklad počet stiahnutí a hodnotenie zo strany používateľov. Keď používateľ vyhľadáva aplikáciu alebo hru, medzi prvými uvidí aplikácie s lepším hodnotením a vyšším počtom stiahnutí.

Vylepšený bol aj algoritmus, ktorý zoraďuje aplikácie. Tie je už možné ľahšie objaviť pri použití čiastočného názvu alebo príbuzných kľúčových slov. Naďalej však bude dochádzať k limitovanej viditeľnosti aplikácií, ktoré kľúčové slová zneužívajú alebo nespĺňajú publikačné parametre.

Ďalšou zmenou je skutočnosť, že od marca budú akceptované aj hodnotenia a recenzie od ľudí, ktorí používajú Windows 10 Insider buildy z okruhu Slow Ring. Podľa skúseností a prieskumu Microsoftu sú ich priemerné hodnotenia štatisticky totožné s tými od ľudí používajúcich štandardnú verziu systému. Aby sa však predišlo negatívnemu dopadu, hodnotenia od ľudí z Fast Ringu nebudú ani naďalej akceptované. Tie by totiž mohli znižovať hodnotenie aplikácií kvôli stavu systému a nie ich kvalite.

Všetky tieto zmeny by tak v konečnom dôsledku mali pomôcť viditeľnosti aplikácií a používatelia tak ľahšie nájdu kvalitné a relevantné aplikácie. A vyzerá to tak, že zmeny začali prinášať svoje ovocie. S pochvalnými komentármi sa ozývajú prví vývojári, ktorých aplikácie vo Windows Store doteraz neboli tak ľahko vyhľadateľné.

Zdroj: Microsoft

23.02.2016

+