MojWindows

Myšlienka modulárneho počítača je na trhu prítomná už nejakú tú dobu. Spoločnosť Acer vo svojom portfóliu dokonca má takéto zariadenie pod názvom Acer Revo Build. Aktuálne však do tohto segmentu pravdepodobne plánuje vstúpiť aj Microsoft.

Celá myšlienka vychádza z toho, že používateľ si kúpi základný modul, ktorý následne podľa svojich požiadaviek vylepšuje o výkonnejšie komponenty zastúpené modulmi. Hlavnou výhodou má byť jednoduché použitie, kedy oproti klasickému počítaču nemusí nič zložito rozoberať, čo má byť prijateľné aj pre technicky menej zdatných ľudí. Nové komponenty zastúpené v moduloch ľahko priloží a tie sú pevne pripojené na základne magnetického mechanizmu. Presne takto funguje aj spomínaný Revo Build.

Acer Revo Build

Na rovnakom princípe by mal fungovať aj modulárny počítač od Microsoftu. Na rozdiel od modulárneho počítača, ktorý ponúka Acer, je ale v prípade Microsoftu prítomná priamo aj obrazovka. Pod ňou sú na sebe vertikálne umiestnené jednotlivé komponenty, pričom na úplnom spodku by sa mal nachádzať základný modul.

Microsoft-modular-computing-device-stackable

Žiadosť o udelenie patentu síce Microsoft podal ešte v júli 2015, no k zverejneniu podrobností došlo len pred pár dňami. Napriek tomu to nemusí znamenať, že sa nakoniec pustí do produkcie tohto počítača. Zverejnený dokument hovorí o moduloch, ktoré v sebe môžu obsahovať vymeniteľnú batériu, procesor, grafickú kartu, úložisko, reproduktory a Wi-Fi adaptér. Dokonca sa spomínajú aj kamera, ktorá rozpoznáva gestá používateľa, alebo holografický projektor.

Microsoft-modular-computing-device-930x694

Zdroj: venturebeat

16.02.2016

+