MojWindows

Smartfón Lumia 640XL nepatrí síce medzi najnovšie alebo najvýkonnejšie smartfóny od spoločnosti Microsoft, ale zato sa neustále teší obrovskej popularite v radách zákazníkov. Preto sme sa mu rozhodli dať šancu a vyskúšať ho. Hoci sú základné technické špecifikácie totožné s menšou Lumiou 640, veľký displej nie je jediným prínosom, ktorý tento smartfón ponúka. Podstatných vylepšení sa dočkala napríklad aj dvojica fotoaparátov.

Na našom trhu sú dostupné modely s Dual SIM s podporou 3G alebo jedným slotom pre SIM kartu a podporou LTE sietí. Celkovo sú dostupné štyri farebné prevedenia – biela, čierna, oranžová a modrá, no ich dostupnosť sa líši v závislosti od konkrétneho predajcu. Rovnako tak sa líši aj samotná predajná cena, ktorá sa v závislosti od vybraného modelu pohybuje v rozmedzí 160 až 200 euro. Microsoft pritom podľa informácií predajcov garantuje dostupnosť aktualizácie na nový operačný systém Windows 10 Mobile. Okrem toho je obvykle súčasťou balenia aj licencia na ročné predplatné služby Office 365 zdarma.

Nokia_Lumia_640XL_recenzia-10

Konštrukcia a dizajn

Lumia 640XL je v otázke prívlastku XL, skutočne verná tomuto označeniu. Pre niektorých používateľov môže veľkosť smartfónu a s tým spojená nižšia ergonómia predstavovať prvotné problémy. Veľmi nepohodlné môže byť napríklad aj nosenie vo vreckách nohavíc. Aj kvôli väčším rozmerom 81,5 x 157,9x 9 mm sa častokrát ocitnete v situácii, že smartfón budete musieť ovládať obidvomi rukami. Napriek svojej váhe 171 gramov však v ruke pôsobí prekvapivo ľahko.

Po stránke dizajnu sa Lumia 640 XL kvôli plastovému telu na prvý pohľad javí ako smartfón z lacnej kategórie. Napriek tomu je telo robustné a kvalitne spracované, nenarazili sme ani na žiadne nepríjemné vŕzganie a všetko pekne doliehalo. Zadný kryt je možné pomerne ľahko odobrať zapáčením za zadný horný roh a získame tak prístup k vymeniteľnej batérii. Po jej vybraní sa dostávame ku slotom na micro SIM kartu a rovnako tak slotu na vloženie pamäťovej karty. Väčšinu prednej strany zaberá displej, ďalšími prvkami, ktoré sú tu prítomné, je logo Microsoft a mriežka reproduktoru pre hovory. Vedľa nej sa na pravej strane nachádza ešte šošovka predného fotoaparátu s rozlíšením 5 megapixelov.

Nokia_Lumia_640XL_recenzia-4

Ľavá strana smartfónu je, ako to býva zvykom, úplne prázdna. Hardvérové tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie sú situované na pravej strane a ich spracovanie je veľmi solídne. Na samotnom vrchu smartfónu nájdeme klasický 3,5 mm audio jack pre pripojenie slúchadiel, zatiaľ čo na spodnej strane je umiestnený konektor micro USB. Niektorým používateľom môže vadiť absencia hardvérového tlačidla spúšte fotoaparátu, no v tomto prípade si budú musieť vystačiť so softvérovým ovládaním. Rovnakým spôsobom sú riešené aj tlačidlá na ovládanie smartfónu, ktoré bývajú umiestnené rovno pod displejom. Lumia 640XL je vybavená jediným reproduktorom, ktorý je umiestnený na zadnej strane vedľa šošovky fotoaparátu. Ten produkuje až prekvapivo hlasný zvuk príjemnej kvality.

Nokia_Lumia_640XL_recenzia-2

Technické špecifikácie

V útrobách Lumie 640 XL sa nachádza štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s pracovnou frekvenciou 1,2 Ghz, 1 GB RAM, grafický čip Adreno 305 GPU a interné úložisko s kapacitou 8 GB. To je navyše rozšíriteľné pomocou pamäťovej karty typu Micro SD o ďalších maximálne 128 GB. Lumia 640 XL disponuje veľkou batériou s kapacitou 3000 mAh, ktorá sa stará o napájanie 5,7 palcovej obrazovky s rozlíšením 720 x 1280 pixelov.

Nokia_Lumia_640XL_recenzia-5

Displej

Napriek tomu, že rozlíšenie 720 x 1280 pixelov sa môže javiť ako nízke vzhľadom na veľkosť uhlopriečky, pre bežné používanie plne postačuje a zobrazovacie body nepôsobia príliš rušivo. Veľký 5,7-palcový displej sa javí ako stvorený na prehliadanie webu, sledovanie videí a hranie hier. Farby sú jasné a pútavé a rozhranie systému pôsobí dostatočne ostro. Pozorovacie uhly displeja sú vďaka technológii IPS skutočne výborné a Microsoft použil aj technológiu, ktorá má zlepšovať čitateľnosť displeja na slnečnom svetle automatickou úpravou jasu, čo sa mu celkom podarilo. Výborné podanie čiernej zabezpečuje technológia ClearBlack. Proti poškodeniu je displej chránený odolným ochranným sklom Gorilla Glass 3. Spomenieme ešte podporu funkcie Glance Screen, čo je zobrazovanie hodín a notifikácií bez toho, aby sa displej celý rozsvietil.

Nokia_Lumia_640XL_recenzia-3

Foto a video

Hlavný fotoaparát s optikou ZEISS poskytuje 13-megapixelové rozlíšenie a predný „selfie“ fotoaparát ponúka rozlíšenie 5-megapixelov. Snímky vo vonkajšom prostredí sú kvalitné, problémové je však šero a nízke osvetlenie, kedy sú snímky zrnité s nižšou úrovňou detailu. Aj v dobrých svetelných podmienkach však miestami narážame na vyšší šum výsledných snímkov. Celkovo ale fotoaparát nesklame a vo svojej cenovej kategórii sa rozhodne nemusí hanbiť a na bežné používanie bohato postačuje.

Pri použití manuálneho režimu sa však dajú vytvoriť skutočne kvalitné snímky, treba sa ale poriadne vyhrať s nastaveniami. Pri nočnom fotení je veľmi dôležitá rýchlosť uzávierky a použitie statívu, inak sú fotky rozmazané. Ukážka niekoľkých fotografií s použitím manuálnych nastavení, pričom pri konečnej úprave bolo použité Lumia Creative Studio.

 

Čo sa týka záznamu videa, Lumia 640XL zvláda 1080p pri 30 snímkoch za sekundu, no narážame tu na skutočne priemernú kvalitu záznamu.

Výkon

V benchmarku AnTuTu verzie 0.8 dosiahla Lumia 640 XL celkové skóre 10 651 bodov. Ďalším benchmarkom, ktorý sme na smartfóne spustili bol GFX Bench. Výsledky si môžete pozrieť nižšie.

Po praktickej stránke si poradí úplne bez problémov s hrami ako Candy Crush alebo Angry Birds. Pri náročnejšej hre ako napríklad Asphalt 8 sa hardvér už poriadne zapotí a hra nie je vždy úplne plynulá. Beh samotného systému je však úplne hladký.

wp_ss_20151204_0019

Z celkovej kapacity vnútorného úložiska bolo dostupných necelých 3 GB, v tomto prípade bol však nainštalovaný operačný systém Windows 10 Mobile a je tak možné, že systém Windows Phone 8.1 s nadstavbou Lumia Demin, s ktorým je smartfón štandardne dodávaný, si ukrajuje o niečo menej priestoru. Pri veľkosti dnešných aplikácií a hier sa ale skôr, či neskôr bez použitia microSD karty nepohnete.

wp_ss_20151204_0016

Nami testovaný kúsok bol vybavený jednou zo skorších verzií operačného systému Windows 10 Mobile, a preto sme sa potýkali s niekoľkými softvérovými nepríjemnosťami. Samotný chod systému bol však úplne plynulý, a nakoľko poznáme stav a funkčnosť operačného systému Windows Phone 8.1, neobávame sa v jeho prípade žiadnych podobných problémov.

Batéria

Batéria poskytuje výdrž niečo málo cez dva dni bežnej prevádzky bez nutnosti veľkého obmedzovania. Išlo o surfovanie po webe, telefonovanie, písanie správ, občasné vytvorenie fotografií, sociálne siete a podobne. Ak by sa však k tomu pridalo hranie hier, výdrž by rapídne klesla, no stále by sa pohybovala odhadom na úrovni jedného dňa výdrže. Hoci výdrž je veľmi individuálna v závislosti od konkrétneho využitia, stále ide o veľké plus tohto smartfónu. Prehrávanie hodinového HD videa spotrebovalo približne 11 % baterky, čo vôbec nie je zlé. Pri hraní náročnejších hier sa však spotreba značne zvýšila na hranicu približne 16% za jednu hodinu hrania. Napriek tomu, že výdrž je veľké plus, vadiť môže dlhšia doba nabíjania, ktorá pre úplné nabitie batérie jemne prekračuje štyri hodiny.

wp_ss_20151204_0015

Záver

Celkovo hodnotíme Lumia 640XL veľmi dobre, počas jej používania sme si ju aj napriek prvotným problémom s väčšími rozmermi obľúbili. Nakoľko sme zo svojho smartfónu zvyknutí na prítomnosť hardvérového tlačidla spúšte fotoaparátu, vadila nám tu jeho absencia, no nešlo o nič markantné a po chvíľke používania sme si na túto skutočnosť zvykli. Veľmi príjemne nás prekvapila výdrž batérie, ktorá bežne pre smartfóny predstavuje veľký problém. Hoci bol testovaný kúsok vybavený jednou zo skorších verzií operačného systému Windows 10 Mobile, práca bola až na niektoré softvérové problémy plynulá. Preto sa nebojíme povedať, že v prípade systému Windows Phone 8.1 používateľ nenarazí na žiadne problémy. Pokiaľ hľadáte kvalitný smartfón s veľkým displejom za príjemnú cenu, Lumia 640XL sa javí ako vhodná voľba.

05.02.2016

+