MojWindows

Spoločnosť Lenovo Group dnes zverejnila hospodárske výsledky za tretí fiškálny štvrťrok k 31. decembru 2015. Kvartálne tržby boli vo výške 12,9 miliardy USD, čo je medziročný pokles o 8 percent. Čistý príjem spoločnosti dosiahol 300 miliónov USD, teda nárast o 19 percent, čo prekonalo odhady analytikov.

Rozhodujúce kroky reštrukturalizácie, ktoré spoločnosť Lenovo ohlásila v auguste 2015 smerujú k dosiahnutiu 1,35 miliardy USD odhadovaných úspor za celý rok. V spojení s pevnou realizáciou a pripravovanými inováciami spoločnosť Lenovo transformuje svoj biznis model, procesy a organizáciu, čím sa stavia do pozície, vďaka ktorej zostane zdravou firmou dokonca aj v súčasnom prostredí.

V skupine PC Group, ktorá zahŕňa počítače a tablety Windows, dosiahol predaj spoločnosti Lenovo 8 miliárd USD, pokles o 12 percent, s príjmom pred zdanením vo výške 405 miliónov USD, čo je medziročný pokles o 18 percent. Väčšie spomalenie trhu s PC, ako sa očakávalo, ako aj kurzové fluktuácie poškodili výsledky PC skupiny.

V oblasti mobilných technológií Mobile Business Group, ktorá zahŕňa produkty značky Motorola, mobilné telefóny značky Lenovo, tablety s operačným systémom Android a smart televízory, spoločnosť Lenovo splnila svoj záväzok, že bude vychádzať bez zisku a straty do 4 až 6 mesiacov po akvizícii spoločnosti Motorola. Kvartálne tržby z predaja boli vo výške 3,2 miliardy USD, čo je pokles o 4 % pri porovnaní Q3 za finančný rok 2014 – 2015, ktorý zahŕňal dva mesiace výsledkov Motorola.

Celkový objem segmentu smartfónov medziročne klesol o 18,1 percenta pri predaji 20,2 milióna predaných kusov. Mimo Číny spoločnosť Lenovo zaznamenala medziročne 15 percentnú mieru rastu, čo spôsobujú rozvíjajúce sa trhy mimo Číny. Lenovo zaznamenalo extrémne vysoký nárast dodávok smartfónov v Indii a Indonézii, kde vzrástli o 206 a 318 percent, v danom poradí.

V segmente podnikových technológií Enterprise Business Group alebo EBG, do ktorej patria servery, úložné systémy, softvér a služby, predávané pod značkami Lenovo ThinkServer a System x, tržby predstavovali 1,3 miliardy USD, čo je medziročný nárast o 8 percent.

Na úrovni partnerstiev vznikli nové a sľubné partnerstvá so softvérovými a hyperkonvergovanými hráčmi – Nutanix, Red Hat a len nedávno SAP – ktoré odlišujú ponuku spoločnosti Lenovo a posilňujú jej konkurencieschopnosť. Lenovo sa drží na ceste k dosiahnutiu svojho cieľu 5 miliárd USD pre Enterprise, ktorý chce splniť vo fiškálnom roku 2015 – 16, na báze konštantnej meny.

Zdroj: TS

04.02.2016

+