MojWindows

Spoločnosť Microsoft Slovakia a ZŠ Rudolfa Dilonga v Trstenej pripravili pre školy a mladých IT nadšencov druhý ročník súťaže v programovaní Kodu CUP 2016. Po úspešnom nultom a prvom ročníku, ktoré prebiehali v Trstenej, sa súťaž rozšírila na celoslovenské podujatie s presahom aj k našim susedom.

„Kódovanie dnes nie je len o nulách a jednotkách. Vďaka moderným aplikáciám na programovanie sa môžu už aj žiaci základných škôl zapojiť a vytvoriť si vlastné virtuálne svety. Rozvíjajú tým nielen svoju predstavivosť, ale aj koncepčné myslenie a IT zručnosti,“ hovorí Peter Pallo, učiteľ informatiky na ZŠ Rudolfa Dilonga v Trstenej a spoluorganizátor súťaže.

DSC_0068

Do druhého ročníka Kodu Cupu sa zapojilo 23 základných škôl a osemročných gymnázií zo Slovenska a Českej republiky. Súťažilo sa v troch kategóriách, pričom úlohou mladých programátorov bolo vytvoriť ľubovoľnú počítačovú hru v špeciálnom programe Kodu Game Lab z dielne Microsoftu, ktorá funguje na princípe zjednodušeného programovania objektov. Aby to zvládli, museli najskôr určiť pravidlá hry a definovať podmienky fungovania Kodu.

„Projekty našich IT talentov sú z roka na rok prepracovanejšie. Vidno na nich, ako im rastie sebavedomie nielen v používaní technológií, ale aj v prezentovaní svojej kreativity. Aplikácia Kodu Game Lab je dostupná zadarmo pre všetky zariadenia s Windows, preto dúfame, že ju začne využívať na hodinách informatiky čoraz viac škôl,“ prezradila Zuzana Molčanová, manažérka akademických programov v spoločnosti Microsoft Slovensko.

Podľa dostupných štatistík, do 5 rokov bude Slovensku chýbať 10 000 IT špecialistov. Európska Únia navyše avizuje, že v krátkom období zanikne 30 – 40 % povolaní. O to väčší dôraz sa preto kladie práve na získavanie počítačových zručností, ktoré sa dnes považujú za kľúčové takmer v každej pracovnej oblasti.

DSC_0033

Vyhodnotenie súťaže Kodu Cup prebiehalo symbolicky počas Medzinárodného dňa bezpečného internetu. Spomedzi 30 finalistov porota vybrala 3 víťazov a udelila aj špeciálnu cenu poroty. Hodnotila sa najmä nápaditosť hry, grafické spracovanie, náročnosť programovania, cieľ hry či herná stratégia. Jedným zo skupinových zadaní priamo počas finále bolo v zmiešaných tímoch pripraviť nenáročnú hru stvárňujúcu postavy v úlohe ochrany pred hrozbou, ktorá číha pre mladých a deti na internete.

Microsoft dlhodobo pomáha zlepšiť bezpečnosť mladých vo virtuálnom svete. Vo svojom softvéri a zariadeniach využíva viacero ochranných prvkov. Vlajková loď Microsoftu Windows 10 sa hrdí prívlastkom najbezpečnejšieho Windows v histórii. Úroveň nastavení je zachovaná tak, aby mal každý používateľ aj bez použitia softvéru tretej strany, zaručenú základnú ochranu v podobe anti-malvéru s funkciou antivírusu a anti-phisingu. Súčasťou sú aj rodinné kontá, pomocou ktorých dokážu rodičia monitorovať aktivity svojich detí na počítači.

DSC_0033

Víťazi Kodu Cup 2016:

• Kategória žiaci 1. až 4. ročníka ZŠ a osemročných gymnázií po kvartu  Lukáš Merta, ZŠ a MŠ Pečovská Nová Ves za hru, hra Matematika
• Kategória žiaci 5. až 7. ročníka ZŠ a osemročných gymnázií po kvartu Marek Štofaník, Súkromná základná škola Sabinov, hra Svet Microsoftu
• Kategória žiaci 8. až 9. ročníka ZŠ a osemročných gymnázií po kvartu Maroš Peregrin, ZŠ a MŠ Pečovská Nová Ves, hra SaW Trip
• Špeciálna cena poroty Matej Kandráč, Cirkevná škola sv. Jána Krstiteľa Sabinov, hra Titanic

Viac informácií o Kodu Cupe, ako aj víťazné hry nájdete na: https://koduslovak.wordpress.com/ Informácie o rodinných nastaveniach Windows 10: http://windows.microsoft.com/sk-sk/windows/setup-family#set-up-family=windows-10

09.02.2016

+