MojWindows

Spoločnosť Intel každý rok vychvaľuje svoju novú generáciu procesorov, pretože každá, ktorá príde je efektívnejšia ako tá predchodzia. Skylake procesory sú lepšie ako Broadwell, Broadwell sú lepšie ako Haswell atď.  V budúcnosti však Intel túži vytvoriť čipy, ktoré budú spotrebúvať málo energie, čo by ale v konečnom dôsledku znamenalo zníženie ich výkonu.

Wiliam Holt, riaditeľ pre technológie a výrobu v spoločnosti Intel povedal:

Dočkáme sa veľkých zmien.Najlepšie vylepšenia v technológií, ktoré môžeme urobiť, prinesú zlepšenie spotreby energie na úkor výkonu.

Práve zameranie spoločnosti Intel na čipy, ktoré šetria energiu je známka súčasnej situácie na trhu s technológiami. Všetky dnešné procesory sú totiž navrhované tak, aby boli čo najmenšie, no pritom disponujú čoraz väčším výkonom. Tieto procesory však zároveň musia byť efektívne, čo sa týka spotreby energie, aby predĺžili výdrž zariadení.

V dnešnej dobe sa totiž čípy dostávajú úplne všade a práve preto je potrebné, aby spotrebovali čo najmenej energie. Musia totiž zostať rentabilné. Základným dôvodom uprednostnenia spotreby energie pred výkonom je prijatie materiálu na obvodovej a tranzistorovej úrovni. Procesy, ktoré sme používali na výrobu kremíkových čipov sa začali rapídne spomaľovať, pretože súčasné tranzitory už majú veľmi zanedbateľnú veľkosť.

Väčšina dnešných procesorov je postavená na Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS) dizajne integrovaných obvodoch. Zlepšenie spotreby energie by však muselo príjsť od iných technológií, čo by v konečnom dôsledku znamenalo spomalenie obvodov a náslené zníženie výkonu.

Kedy k tejto zmene v technológii príde zatiaľ nie je jasné. Spoločnost Intel sa však vyjadrila, že by chcela tieto čipy dostať na trh už v roku 2021. Nie je sama. Spoločnosť AMD sa taktiež vyjadrila, že má záujem o výrobu takýchto čipov už v roku 2020. AMD sa však nepozeralo na nové technológie medzi tranzistormi a obvodmi. Namiesto toho chcelo prehodnotiť zaužívaný dizajn.

Zdroj: pcworld

10.02.2016

+