MojWindows

Digitálni asistenti predstavujú skutočne prevratnú technológiu. Nielen, že sa ľahko používajú, no hľadanie informácií a plnenie úloh častokrát zvládajú rýchlejšie a efektívnejšie ako používateľ. Ľudia však radi testujú hranice a hoci tak často narazia na zábavné odpovede, v niektorých prípadoch to poriadne preháňajú.

Členka vývojárskeho tímu, ktorý stojí za dialógmi a reakciami digitálnej asistentky od Microsoftu, v rozhovore pre CNN prezradila, že Cortana sa stala pravidelným terčom nevhodných otázok a komentárov. Už keď ju Microsoft v roku 2014 spustil, veľká časť prvotných otázok sa týkala jej sexuálneho života. A hoci sa ukázalo, že ľudia sa cítia pohodlne, keď môžu voľne rozprávať s poľudštenými digitálnymi asistentmi, má to aj svoju temnú stránku.

V prípade, že digitálny asistent patrí k nežnejšiemu pohlaviu, užívatelia majú okrem zadávania úloh tendenciu  vyznávať lásku, bombardovať urážkami alebo dokonca dávať sexuálne návrhy. Microsoft preto musel Cortanu naprogramovať tak, aby na oplzlosti a sexuálne narážky reagovala primeraným spôsobom. Veľkou inšpiráciou pre vývojárov mali byť informácie, ktoré získali pri posedeniach s asistentkami z mäsa a kostí.

Pokiaľ sa ku Cortane užívateľ bude správať neprimerane, nahnevá sa a následne reaguje podobne ako reálny človek. Osemčlenný tím vývojárov, ktorí pre Cortanu vytvárali dialógy a reakcie, musel myslieť aj na vznik spomínaných situácií a preto pracovali aj na spôsobe, ako najlepšie ukončiť vulgárnu komunikáciu. Taktiež sa snažili vyhnúť rôznym zažitým sociálnym stereotypom. Cortana tak nie je prehnane skromná, vyhýba sa ospravedlňovaniu a  nevyžaruje zo seba podradenosť. Hoci je príjemné, že Microsoft bojuje aj s takýmito problémami a Cortana je tak schopná brániť sa, viac by nás potešila jej slovenská verzia :).

Zdroj: CNN   

09.02.2016

+