MojWindows

V stredu spoločnosť Microsoft minula takmer 500 miliónov dolárov, aby uzavrela úspešnú akvizíciu s firmou Xamarin, o ktorú sa zaujímala už v roku 2014. Spoločnosť Xamarin je vo svete známa najmä pre svoju prácu vo vývoji softvéru a poskytovania nástrojov pre vývojárov na vytváranie aplikácií pre operačné systémy iOS, Android a Windows.

A práve tento fakt najviac vyhovuje softvérovému gigantovi a jeho cieľu nalákať veľkého vývojára na dotváranie operačného systému Windows. Microsoft totiž vytváral projekty, ktoré by pomohli s migráciou aplikácií s operačných systémov iOS a Android na Windows. Oznámil však aj, že projekt Astoria bude zatiaľ pozastavený. Xamarin teda bude musieť dodať týmto projektom vážnosť a mal by nalákať na spoluprácu aj niektorých veľkých vývojárov aplikácií, o ktoré má Microsoft záujem. Vyjadrenia oboch účastníkov akvizície znejú pozitívne. Takto sa vyjadril Microsoft na svojom blogu:

S dnešným oznámením úspešnej akvizície posunieme prácu a vývoj svetovo uznávaných vývojárskych nástrojov a služieb ešte o úroveň vyššie.

A takto sa o úspešnej akvizícii vyjadril CEO a spoluzakladateľ spoločnosti Xamarin, Nat Friedman:

Akvizícia je pre Xamarin novým začiatkom. Je to príležitosť pomôcť mnohým ďalším vývojárom v budovaní nových aplikácií. Vidím Xamarin a Microsoft ako veľký úspech.

Technológia, ktorú Xamarin vytvára pomôže presvedčiť mnohých vývojárov aplikácií, aby začali uvažovať o umiestnení svojich produktov aj na platformu Windows a Windows Phone. Mala by totiž uľahčiť migráciu aplikácií z iných platforiem na Windows. Ak by sa niečo také Microsoftu podarilo, znamenalo by to viac aplikácií v obchode, čo by prilákalo viac používateľov a v konečnom dôsledku viac vývojárov. Išlo by v podstate o nekonečný cyklus nabaľovania aplikácií, používateľov a vývojárov na seba, čo by nakoniec zdvihlo podiel operačného systému Windows na trhu.

Tlak konkurencie je neúprosný a zdá sa, že Microsoft akvizíciou spoločnosti Xamarin urobil dobre a môže ho to posunúť vpred hlavne, čo sa týka podielu operačných systémov  na trhu.

Zdroj: winbeta

26.02.2016

+