MojWindows

Počas konferencie v Tel Avive sa Bruce Harris z Microsoftu podelil o niekoľko informácií týkajúcich sa headsetu pre virtuálnu realitu HoloLens. Konkrétne sa vyjadril napríklad k aktuálnej výdrži, cene a  k veľkosti zorného poľa. Vo videu z akcie Harris hovorí, že HoloLens vydrží pracovať na batériu 2,5 hodiny pri veľkom vyťažení a pri priemernej záťaži až 5,5 hodín.

Zdôrazňuje, že headset je samostatným plne funkčným nositeľným Windows 10 počítačom. Ľubovoľné aplikácie vytvorené pre platformu Windows 10 budú funkčné aj na HoloLens. Ide o plne bezdrôtové zariadenie, ktoré neobsahuje žiadnu možnosť káblového pripojenia. Pre komunikáciu využíva Wi-Fi a Bluetooth, pričom sa dokáže pripojiť k ľubovoľnému zarideniu, ktoré využíva niektorý z týchto typov pripojenia. Neobsahuje aktívne chladenie, no vďaka svojmu dizajnu sa vraj nehreje.

microsoft-hololens-1

K obavám týkajúcim sa veľkosti zorného poľa povedal toľko, že pole bude podobné, ako keď sa pozeráte na 15-palcový monitor zo vzdialenosti 60 centimetrov (dve stopy).  Pri snahách o vytvorenie širšieho skla, ktoré je potrebné pre zobrazovanie hologramov dochádza k výrazne vyššej miere poruchovosti, čo by sa v konečnom dôsledku extrémne prejavilo na cene funkčných zariadení. Cena by mohla podľa Harris dosahovať až päťnásobok, aby sa pokryli všetky potrebné náklady. Druhou vecou je otázka spotreby batérie, pri väčšom skle by sa jej výdrž exponenciálne znižovala. V prípade, že by v nadchádzajúich rokoch došlo k zlepšeniu výrobného procesu, nové verzie budú mať väčšie zorné pole.

Microsoft-HoloLens_8

Zariadenie je vytváranie priamo pod taktovkou Microsoftu. Obavy z vysokej odozvy taktiež nemajú byť na mieste. Pri testoch totiž odozva zariadenia nepredstavovala žiaden problém. Renderovanie veľmi komplexnej scény však nebude možné priamo na zariadení a vtedy sa prejde na renderovanie pomocou vzdialeného serveru. Objekt bude pomocou HoloLens len zobrazovaný.

Harris uviedol, že  prepojenie dvoch alebo viacerých HoloLens bude možné použiť napríklad pre zdieľanie rovnakých objektov a aplikácií. Prepojené zariadenia pritom môžu byť po celom svete, stačí im prístup k internetu. HoloLens obsahuje ovládanie hlasovými príkazmy, zatiaľ však len v angličtine. Cena setu pre vývojárov je stanovená na 3000 dolárov a predobjednávky by sa mali rozbehnúť v najbližších mesiacoch. Informácie o cene a dostupnosti pre bežných používatelov nie sú zatiaľ známe.

Zdroj: TheVerge

18.01.2016

+