MojWindows

To, či je pred vytiahnutím USB kľúča z portu potrebné použiť možnosť Bezpečne odstrániť hardvér je neutíchajúca téma. Množstvo ľudí je zžitých s predstavou, že pri vytiahnutí kľúča bez využitia tejto funkcie dôjde k poškodeniu uložených dát, prípadne samotného kľúča. Pri používaní starších verzií systému Windows by o poškodení dát mali pravdu, dnes je však situácia trochu iná.

Dáta sa totiž nezapisovali okamžite, miesto toho sa na zápis pripravili a uložili vo vyrovnávacej pamäti počítača. (write caching) K zápisu došlo naraz, keď systém nebol zaneprázdnený niektorou z prioritných operácii. Týmto spôsobom sa do istej miery optimalizoval výkon, nakoľko systém nemusel neustále prerušovať svoju činnosť. Z pohľadu užívateľa to síce vyzerá tak, že dáta sa zapísali okamžite, no na zápis sa zatiaľ iba pripravujú.

Práve v prípade tejto metódy zápisu by pri vybratí USB kľúča z portu bez využitia funkcie Bezpečne odstrániť hardvér vznikol problém – poškodenie zapisovaných dát. Možnosť Bezpečne odstrániť hardvér plní funkciu kontrolóra, ktorý overí, či boli všetky dáta už skutočne zapísané na médium a v prípade, že ich časť zatiaľ zapísaná nebola, vydá pre systém príkaz, aby tak spravil. Následne zakáže ďalšiu prácu s kľúčom a užívateľovi oznámi, že ho môže vybrať.

V novších verziách systému Windows (Vista,7,8,10) sa už nepoužíva zapisovanie dát týmto spôsobom. Užívateľ síce môže write caching povoliť, no samotný system ho upozorní, že v takomto prípade musí pripojené media pred vytiahnutím odpojiť pomocou funkcie Bezpečne odstrániť hardvér.

V praxi je však rozdiel vo výkone so zapnutou funkciou write caching skutočne zanedbateľný a preto ju nie je potrebné používať. Ak teda používate operačný systém Windows Vista a novší, môžete bez obáv USB kľúče po ukončení kopírovania dát rovno vytiahnuť.

write cache

Treba si však byť istý, že práca s kľúčom už neprebieha. To, že systém s kľúčom pracuje signalizuje blikajúca dióda na kľúči, no ak ju kľúč nemá, je vhodné po dokončení kopírovania dát chvíľu počkať.

K strate dát prirodzene dochádza vtedy, keď kľúč odoberieme počas ich kopírovania. Systém však s kľúčom pracuje ešte chvíľu po tom, ako zmizne dialógové okno kopírovania, čo si môžeme všimnúť práve na blikajúcej dióde. Štandardne však ide o čas neprevyšujúci dve sekundy.

V prípade, že kľúč diódu nemá, je po skončení kopírovania vhodné pár sekúnd počkať a kľuč vybrať až následne, prípadne používať rovno funkciu Bezpečne odstrániť hardvér. Pokiaľ ale používame kľúč, ktorý signalizačnú diódu má, môžeme po jej zhasnutí kľuč vytiahnuť.

V skutočne mizivom počte prípadov, môže dôjsť k situácii, že niektorý z programov začne s kľúčom pracovať v momente, kedy ho už vyťahujete. Vtedy môže dôjsť k poškodeniu. Nedôjde však k fyzickému poškodeniu USB kľúča, ale k poškodeniu ukladaných dát. S tým si našťastie dokáže poradiť aj obyčajná systémová funkcia Kontrola disku.

Zdroj: Gizmodo, Howtogeek

15.12.2015

+