MojWindows

Spoločnosť Adobe vo vyhlásení na oficiálnom blogu okrem iného informuje, že začiatkom budúceho roka dôjde k zmene názvu jej nástroja na tvorbu animácií. Zo súčasného Adobe Flash Professional CC sa po novom stane Adobe Animate CC. V príspevku zároveň informuje, že tvorcov webového a mobilného obsahu aktívne posmeľuje k tvorbe s využitím nových webových štandardov, ako je napríklad aj HTML 5. Ďalej uvádza, že približne tretina obsahu vytvoreného pomocou ich nástroja už v súčasnosti využíva HTML 5, ktorý predstavuje nástupcu Flashu.

Adobe Flash pomaly chátra poslednú dekádu, kedy ho sprevádzala jedna séria bezpečnostných problémov za druhou. Veľkými nedostatkami, ktoré sa podieľajú na jeho postupnej degradácii v očiach užívateľov sú jeho ťažkopádnosť v otázkach načítavania obsahu a neúmerná spotreba batérie zariadení. Napriek tomu, že pokles je zjavný, Flash ostáva aj naďalej bežne používaným. Podľa prieskumov z minulého mesiaca, sa stále používa na takmer štvrtine webových stránok.

Najnovší krok tak nepredstavuje priamo smrteľnú ranu Flashu, ako to hlásia niektoré portály, ide len o ďalší pomyslený klinec do rakvy. Pred tým, ako Flash definitívne pochováme je však takýchto klincov potrebná ešte celá hrsť. Vypustenie časti Flash z názvu nástroja tak môžeme vidieť skôr ako priznanie súčasnej situácie v ktorej štafetu preberá standard HTML 5.

Zdroj: AdobeTheVerge

03.12.2015

+