MojWindows

Presne pred desiatimi rokmi uviedol Microsoft do predaja svoju konzolu Xbox 360.  Dnes v rámci osláv jej narodenín vydal infografiku, ktorá odhaľuje kolosálne štatistiky pokrývajúce dekádu jej života. Ako môžeme vidieť na obrázku nižšie, hráči na konzole Xbox 360 odomkli viac ako 26 miliárd achievementov a hraním strávili viac ako 13 miliónov rokov.

2969506-xboxinfo

Napriek problémom, ktoré 360-ku sprevádzali, ide zatiaľ o najúspešnejšiu konzolu spoločnosti Microsoft. Veď ešte v júni minulého roka informovala o prekonaní hranice 84 miliónov predaných kusov. Konzola je pritom aj naďalej v predaji a podporuje ju aj viacero herných vývojárov, takže majitelia si zahrajú aj najnovšie hry. Za ostatných desať rokov sa dočkala aj viacerých ikonických hier, medzi ktoré sa zaradili napríklad herné série Gears of War, Halo alebo Call of Duty. Išlo aj o prvú konzolu, ktorá sa tešila z populárneho titulu Minecraft, čo po rokoch opäť zvýšilo jej predajnosť. V súčasnosti je pre túto už takmer kultovú konzolu dostupných viac ako 1200 herných titulov.

xbox-360-games

360-ka však zažila aj pády, len krátko po začiatku predaja sa totiž u viacerých kusov začali objavovať hardvérové problémy, ktoré  sprevádzal nechválne známy RROD – Red Ring of Death. Išlo o zobrazenie červených LED diód okolo tlačidla na zapínanie konzoly, čo signalizovalo spomínanú hardverovú poruchu. Microsoft dokonca investoval viac ako miliardu dolárov, aby sa s týmto problémom popasoval. Keby totiž situáciu nedostal pod kontrolu, mohlo by to v praxi znamenať koniec Xboxu.

rrod

S Xboxom 360 sme sa dočkali  aj hernej technológie Kinect, ktorá využívala kameru a pohybový senzor a mohla tak nahradiť dovtedy nutný ovládač. Práve vďaka tejto technológii sme mali možnosť zahrať si zopár zaujímavých hier ovládaných pohybom ako napríklad Just Dance alebo rôzne športové hry. Za ostatných 10 rokov prešiel Xbox 360 aj tromi rôznymi rozhraniami, kým sa dostal k tomu modernému, ktoré používa dnes. Zmenami neprešlo len používateľské rozhranie, ale aj konzola ako taká. S novšími verziami sme sa dočkali napríklad WiFi pripojenia. zoštíhlenia a celkového redizajnu.

new-xbox-360-dashboard

Svoje narodeniny dnes navyše oslavuje aj nástupca, Xbox One, ktorý bol vydaný presne osem rokov po 360-ke. Najnovšia konzola spoločnosti Microsoft len nedávno dostala nové rozhranie postavené na systéme Windows 10, ktoré prinieslo aj dlhoočakávanú podporu herných titulov vytvorených pre Xbox 360. Aká budúcnosť čaká túto konzolu, a či bude úspešná tak, ako jej predchodca sa ešte len ukáže, v každom prípade zatiaľ má vykročené správnym smerom.

23.11.2015

+