MojWindows

Moderné procesory neustále menia svoju pracovnú frekvenciu a napájanie v závislosti na aktuálnom zaťažení. Pre procesory Intel túto záležitosť ovláda operačný systém, ktorý od procesora vyžaduje poskytnutie istého výkonu. Napriek tomu, že z pohľadu výkonu by najideálnejšie bolo procesor využívať stále s maximálnou frekvenciou, bolo by to veľmi neefektívne s ohľadom na spotrebu energie.

78223

S novými procesormi Intel Core rodiny Skylake a technológiou Speed Shift je možné vrátiť ovládanie pracovnej frekvencie a napájania späť procesoru, čo znamená rýchlejšiu zmenu pracovnej frekvencie a napájania. V praxi by sa to malo prejaviť na vyššom výkone a nižšej spotrebe. Nárast výkonu sa však takmer neprejaví pri dlhodobých úlohách, no v prípade tých krátkodobých by malo dôjsť k badateľnému zlepšeniu.

78218

Redaktorom serveru Anandtech sa podarilo funkciu otestovať už aj v praxi. Využili na to procesor Intel Core i7-6600U a  výsledky svojich meraní samozrejme zverejnili. V závislosti od konkrétneho využitia procesoru dochádza zapojením technológie Speed Shift k zlepšeniu výkonu od jednotiek percent až po takmer štvrtinový nárast. Výsledky testov však ukázali aj to, že hoci by vďaka rýchlejšej zmene frekvencie teoreticky malo dôjsť aj k nižšej spotrebe, v praxi je rozdiel menší ako 1% – zisk 7 minút pri 15 hodinovej výdrži batérie.

78223

Technológiu Speed Shift síce procesory generácie Skylake obsahovali už od svojho uvedenia na trh, chýbala však softvérová podpora. Intel tak aktívne spolupracoval s Microsoftom, aby ju do operačného systému Windows 10 priniesli čo najskôr. K užívateľom by mala doraziť v rámci Windows 10 Fall Update, ktorý je očakávaný už počas tohto týždňa.

Zdroj: Anandtech

09.11.2015

+