MojWindows

Do redakcie nám dorazila ďalšia klávesnica od výrobcu periférií, firmy Logitech. Tentoraz však išlo o diametrálne odlišnú klávesnicu od tých plastových, na ktoré sme bežne zvyknutí. Logitech Keys-To-Go je totiž potiahnutá špeciálnym materiálom, ktorý výrobca označuje termínom FabricSkin. Ten pripomína látku a je veľmi príjemný na dotyk, spodnú stranu klávesnice zase pokrýva guma a tak sa s výnimkou tlačidla na zapínanie/vypínanie nestretneme so žiadnym plastovým povrchom. Spomínané tlačidlo sa nachádza na pravej strane klávesnice, spolu s micro-USB konektorom slúžiacim na nabíjanie zabudovanej batérie.

logitech-klavesnica-5lo
Súčasťou balenia je klávesnica, návod na používanie, kábel pre nabíjanie a stojan na tablet, prípadne smartfón. Hoci sa na klávesnicu iba nasunie, drží veľmi pevne. Nevýhodou je však absencia akejkoľvek polohovateľnosti vloženého zariadenia. Pozor treba dávať aj pri manipulácii s ťažšími zariadeniami, kedy pri neopatrnom dotykovom ovládaní môže dôjsť k prevaleniu celej klávesnice pod ťarchou vloženého zariadenia. Klávesnica funguje plnohodnotne aj bez pripojeného stojanu a nakoľko je kompatibilná snáď s prakticky každým zariadením, ktoré disponuje bezdrôtovým pripojením Bluetooth, môžeme ju používať aj so stolovým počítačom či notebookom.

logitech-klavesnica-4lo
Klávesnica bola skonštruovaná s dôrazom na prenositeľnosť a odolnosť voči poškodeniu, prachu a omrvinkám. Hovoria o tom jej rozmery 137 x 242 x 6,3mm, ako aj hmotnosť 220 gramov, ktorá nepredstavuje takmer žiadnu záťaž pri prenášaní v taške či kabelke. Materiál FabricSkin poskytuje dostatočnú odolnosť voči bežnému fyzickému poškodeniu, ku ktorému môže dôjsť pri prenášaní klávesnice, navyše je odolný voči prachu, tekutinám a umožňuje ľahké čistenie. Nedá sa však hovoriť o úplnej vodeodolnosti klávesnice, jej slabým miesto je totiž nechránený micro-USB nabíjací konektor. V drvivej väčšine prípadov však pri poliatí stačí klávesnicu nakloniť tak, aby tekutina stiekla a následne ju utrieť. Na spodnej strane po manipulácii ale veľmi ľahko ostávajú odtlačky prstov, čo si môžeme všimnúť aj na priloženej fotografii, preto jej občasné očistenie neuškodí.

logitech-klavesnica-3lo

Čo sa týka rozloženia kláves, nečaká nás žiadne prekvapenie, narazíme na štandard QWERTY. Nechýba teda ani číselný blok. Na samom vrchu sa navyše nachádza riadok so špeciálnymi funkciami pre operačný systém. Hoci sa klávesy na prvý pohľad zdajú úplne ploché, je tu prítomné mierne vyvýšenie. V pravom hornom rohu klávesnice sa nachádza kláves pre rozsvietenie LED diódy indikujúcej stav batérie, ktorá je situovaná hneď nad ním. K presnosti tejto signalizácie sa nemôžeme vyjadrovať, výrobca však uvádza výdrž batérie na jedno nabitie v dĺžke troch mesiacov. Potešia aj malé kompaktné šípky, čo však zamrzí je chýbajúci kláves PrintScreen a úplná absencia podsvietenia.

logitech-klavesnica-1lo

Na prácu s klávesnicou si treba zvyknúť, čiastočne je to spôsobené použitým materiálom, nakoľko niekomu môže chýbať zreteľná odozva, na ktorú je zvyknutý z klávesníc plastového prevedenia. Ďalším problémom, ktorý sa však týka len ľudí s väčšími rukami, môžu byť až príliš kompaktné rozmery klávesnice. Odozva kláves pri písaní je vynikajúca a stláčanie je úplne tiché, oproti bežnej klávesnici ale ide o drobca a pre písanie dlhých textov preto bude treba trocha cviku. Avšak po pár dňoch používania s ňou budete schopní pracovať úplne plynulo.

logitech-klavesnica-2lo

V skratke ide o vynikajúcu klávesnicu, vhodnú hlavne pre ľudí, ktorí často cestujú, pre prácu využívajú tablet, prípadne smartfón a vyžadujú kompaktnosť v kombinácii s vysokou odolnosťou voči poškodeniu. Nevýhodou je však pomerne vysoká cena, ktorá môže mnohých odradiť, navyše zamrzí aj chýbajúce podsvietenie kláves, či absencia klávesu PrintScreen. V slovenských obchodoch je klávesnica Logitech Keys-To-Go dostupná za cenu začínajúcu na hladine 60€.

10.11.2015

+