MojWindows

Čo sa tyká osobných počítačov existujú prakticky dva typy ľudí: tí, ktorí si kúpia hotový počítač priamo od niektorého z predajcov a tí, ktorí si zakúpia potrebné komponenty a počítač si zhotovia svojpomocne.

Niekedy sa to robilo čisto z prozaického dôvodu, ktorým  boli peniaze. Či už chceme alebo nie, v cene „hotového“ počítača je započítaná aj práca predajcu a ďalšie poplatky. Potom je tu aj otázka výbavy.

Dnes už síce každý z výrobcov ponúka širokú škálu rôznych konfigurácii, no napriek tomu pri skladaní vlastného počítača má človek  voľnú ruku. Vyberať si môže zo stoviek rôznych komponentov.

Chcete zelenú skrinku s ružovými chladičmi, zdroj s červeným LED podsvietením, 6 GB RAM a k tomu tri rozdielne pevné disky? To vôbec nie je problém. Jednoducho si zakúpite komponenty, ktoré Vás oslovili a zakomponujete ich do svojej mašiny.

Skladanie vlastného počítača môže mnohým bežným užívateľom pripadať ako takmer nepredstaviteľná vec, no v skutočnosti nejde o nič náročné. Na internete sa nachádzajú obrovské kvantá stránok, ktoré sa tejto problematike venujú.

Dokonca stačí zapnúť YouTube a do pár sekúnd nájdete videonávod, ako si poskladať počítač podľa vlastného výberu. Aj preto je takéto skladanie čoraz populárnejšie. Okrem ľudí, ktorí chcú mať konfiguráciu presne podľa svojej predstavy a nechcú platiť dodatočné peniaze niektorému z výrobcov, existuje aj pomerne početná skupina nadšencov PC tuningu.

Okrem výkonných komponentov neváhajú investovať nemalé peniaze do rôznych dizajnérskych a funkčných vylepšení svojho miláčika. Vznikajú tak umelecké výtvory, ktoré vyžadovali množstvo času a až inžiniersku precíznosť pri návrhu a následnom zhotovení.

Veľmi zaujímavý projekt sa objavil na spomínanej stránke YouTube. Počítač vyniká jednak svojimi technickými parametrami, no podstatne zaujímavejší je však štýlovým systémom vodného chladenia, v ktorom cirkuluje do červena sfarbená voda.

V útrobách sa nachádza procesor Intel Core i7-5960X, dvojica grafických kariet NVIDIA GeForce GTX 980TI, 32 GB operačnej pamäte, klasický pevný disk s kapacitou 6 TB a sprievodný 240 GB SSD disk. Jeho tvorca ho ma využívať na každodennú pracovnú činnosť, no určite si sem-tam vychutná aj niektorý herný titul.

Zdroj: YouTube

05.11.2015

+