MojWindows

Spoločnosť Microsoft prichádza s novou pikoškou v podobe nástroja, ktorý vie čítať ľudské emócie ako radosť, smútok, prekvapenie, hnev, znechutenie, strach, či pohŕdanie z ľubovoľnej fotografie. V súčasnosti už existujú zaujívamé webové widgety, ktoré na základe fotografie vedia odhadnúť vek, pohlavie a dokonca zistiť, či ide o dvojičky.

Teraz sa k nim teda pripája aj čítanie emócií. Nástroj má v sebe zabudovaný algoritmus, ktorý vyhodnocuje emócie na základe 8 vyššie spomenutých na škále od 0 po 1, pri čom 1 je najviac. Jeho názov je Emotion API a každý si ho môže vyskúšať na webe na tomto odkaze. K dispozícií je zatiaľ len Live demo, ktoré po nadídení kurzora na konkrétnu tvár vypíše vypočítané hodnoty týkajúce sa tej konkrétnej osoby.

bishop-smile

Nástroj spolu so všetkými algoritmami je vyvíjaný Microsoft Project Oxford tímom, ktorý používa Machine Learning a umelú inteligenciu. Keďže tieto veci nie sú normálne prístupne pre bežných vývojárov Microsoft tím vydal tento nástroj v tzv. „sade náradia“, kde je pre vývojárov možné aplikovať dôležité súčasti algoritmu do svojich aplikácií. Je dôležité pripomenúť, že pokiaľ máte záujem nahrať obrázok do tohto webového nástroja, musí mať viac ako 36×36 pixelov a menej ako 4 MB. Emotion API možno niektorým z vás pripomína známy televízny seriál Klamári, v ktorom sa skupinka vedcov špecializuje na čítanie emócií, čiže tvárových mikro výrazov. A skutočne tento nástroj je tomu veľmi podobný až nato, že nedokáže čítať emócie v reálnom čase, ale iba na fotografii.

Zdroj: neowin

12.11.2015

+