MojWindows

Microsoft ohlásil drastické zmeny týkajúce sa cloudového úložiska OneDrive. Používatelia Office 365 už viac nebudú disponovať neobmedzenou kapacitou. K podniknutiu týchto krokov sa Microsoft rozhodol po tom, ako došlo k zisteniu, že niekoľko zákazníkov si zálohovalo celé obsahy počítačov alebo obrovské video kolekcie. Veľkosť priestoru, ktorý tak využívali v niektorých prípadoch presahoval až 75 TB, čo predstavuje 14 000-násobok priemeru. Zredukovaná bude však aj bezplatná verzia, ktorá bude z pôvodne dostupných 15 GB ponúkať už iba 5 GB. Microsoft zmeny odôvodňuje aj tým, že OneDrive nebol navrhnutý ako úložisko pre vytváranie gigantických záloh a pre zachovanie vysokej dostupnosti a rýchlosti služby sú zmeny jednoducho nutné.

Používatelia Office 365 Home, Personal a Univerzity budú mať k dispozícií namiesto neobmedzeného priestoru už iba 1 TB.

Platené priestory s veľkosťou 100 GB a 200 GB už nebudú dostupné pre nových zákazníkov. Začiatkom budúceho roka budú nahradené ponukou 50 GB za cenu 1.99 dolárov mesačne. Súčasných zákazníkov týchto programov sa však zmeny netýkajú.

Bezplatne dostupný OneDrive bude poskytovať namiesto pôvodných 15 GB už iba 5 GB priestoru a to pre všetkých užívateľov, nových aj súčasných. Navyše bude zrušený aj bonus 15 GB pre nahrávanie fotografií z mobilných zariadení. Zmeny začnú prebiehať začiatkom roka 2016.

Microsoft si je plne vedomý, že množstvo užívateľov po zmenách prekročí nové limity. Aby tak neprišli o svoje uložené dáta budú k nim mať plný prístup ešte po dobu 12 mesiacov.

Zdroj: OneDrive

03.11.2015

+