MojWindows

Zároveň so zverejnením Novembrovej aktualizácie (verzia 1511) pre Windows 10 bol aktualizovaný aj nástroj Media Creation Tool. Ten slúži na vytváranie inštalačných médií alebo ručnú inováciu na operačný systém Windows 10. V najnovšej verzii tak obsahoval systém už priamo s Novembrovou aktualizáciou. Užívatelia, ktorí nechceli čakať, kým im bude aktualizácia sprístupnená pomocou Windows Update tak mohli vykonať jej inštaláciu ručne. Po viac ako týždni však Microsoft rázne a pomerne bizarne zakročil. V priebehu včerajšieho dňa bez toho, aby o tom informoval, opäť upravil nástroj Media Creation Tool, ktorý už neobsahuje Novembrovú aktualizáciu. Namiesto toho inštaluje Windows 10 vo verzii, ktorá bola v júli uvedená na trh – build 10240.

Hovorca spoločnosti Microsoft túto  skutočnosť potvrdil, neupresnil však z akého dôvodu došlo k  zmene aktualizačnej politiky.

Novembrová aktualizácia bola pôvodne dostupná aj pomocou nástroja MCT, no rozhodli sme sa, že budúce inštalácie by mali prebiehať pomocou Windows Update. Ľudia môžu aj naďalej sťahovať Windows 10 (build 10240) za použitia nástroja MCT. Novembrová aktualizácia však bude distribuovaná len pomocou Windows Update.

Na oficiálnej webovej stránke nástroja MCT dokonca pribudol riadok informujúci o tom, že aktualizácia na Windows 10 s Novembrovou aktualizáciou (build 1511) s jeho využitím už nie je možná.

Media Creation Tool

Z poznámok k Novembrovej aktualizácii zmizol odstavec informujúci o skutočnosti, že po jej odinštalovaní nebude opätovne sprístupnená cez Windows Update a užívatelia tak budú musieť využiť nástroj MCT.  Po zmenách, ktoré Microsoft vykonal však aktualizácia bude cez Windows Update dostupná aj užívateľom, ktorí ju predtým odinštalovali. (vrátili sa k predošlému buildu)

Gabriel Aul Novembrova

Na jednej strane Microsoft uľahčuje aktualizáciu na novú verziu systému Windows 10, kedy všetko prebehne cez Windows Update bez nutnosti používať ďalšie nástroje,  no užívatelia teraz musia čakať, kým im aktualizácia bude sprístupnená. Navyše by to chcelo oficiálne informácie, prečo došlo k tejto náhlej zmene, veď aj samotný šéf Windows Insider programu, Gabriel Aul odporúčal inštaláciu pomocou MCT.

Zdroj: WinBeta

22.11.2015

+