MojWindows

Pomaly, ale isto sa blíži obdobie, kedy sa na nás vyvalí záplava reklám na rôzne technologické zariadenia, ktoré sú vhodným darčekom pre našich blízkych. V dnešnej dobe je už takmer zvykom, že pod vianočným stromčekom sa nachádzajú aj tablety, mobily,počítače, či iná elektronika. Množstvo z nich je pritom možné pripojiť na internet alebo k iným zariadeniam, čím sú vystavené bezpečnostným rizikám. Medzi tohtoročnými favoritmi na vhodný darček pre technologických nadšencov sa zaradili elektronické fitness náramky, inteligentné hodinky, akčné kamery, či dokonca drony. V prípade nedostatočného zabezpečenia sa z vychyteného vianočného darčeku razom môže stať ten najľahšie hacknuteľný darček.

Našťastie, tieto obľúbené darčeky je možné zabezpečiť niekoľkými jednoduchými krokmi, pričom začať môžete uvedomením si rizika a premyslením si spôsobu ako zabezpečiť svoje nové „hračky”. Spoločnosť Intel v predstihu zverejnila niekoľko upozornení, užitočných rád a tipov, ako tohtoročné najľahšie hacknuteľné darčeky jednoducho zabezpečiť.

Inteligentné hodinky a fitness náramky

Inteligentné hodinky a fitness náramky sú populárnou novinkou a je vysoko pravdepodobné, že sa umiestnia vysoko na väčšine zoznamov s vianočnými želaniami. Štandardne však nie sú vybavené zabudovaným bezpečnostným systémom,  a môžu sa tak stať lákavým cieľom kybernetických zločincov.

Samotná nositeľná elektronika síce stále neposkytuje veľa použiteľných dát pre kyberkriminálnikov, poskytuje však pripojenie k smartfónom a počítačom. Cez toto pripojenie dokážu kybernetickí zločinci získať kontaktné informácie a v niektorých prípadoch dokonca nainštalovať škodlivý softvér. Veľa spotrebiteľov podceňuje množstvo dát, ktoré nositeľné elektronické zariadenia zbierajú a preto je dôležité porozmýšľať, koľko osobných informácií poskytnete aplikáciám spojených s nositeľnou elektronikou, v prípade, že zariadenie alebo účet už boli narušené.

Kyberkriminálnici dokážu využiť slabé stránky technológie Bluetooth za účelom zmocnenia sa dát. Navyše, niektoré zariadenia používajú prednastavené párovacie heslá pre Bluetooth, ako 0000 alebo 1234, čím umožňujú kyberkriminálnikom spárovať zariadenie so svojím a získať tak prístup k cudziemu zariadeniu.

SmarWatch

Drony a zariadenia využívajúce kamerové systémy

Podľa očakávaní sa diaľkovo ovládané kvadrikoptéry a kamerové systémy ukazujú byť obľúbeným darčekom aj tento rok.Vzdialené kamery a dróny sa tiež však môžu stať cieľom pre dnešných hakerov. Bez dôkladného zabezpečenia môžu takéto typy zariadení poskytnúť nesprávnym ľďom prístup k osobným dátam, o ktoré by ste nechceli prísť.

Používaním prednastavených hesiel môžete dať kyberkriminálnikom prístup k vášmu zariadeniu. Mnoho používateľov jednoducho zabúda, alebo nevie ako, meniť heslá po prvom prihlásení sa do svojich zariadení. Vždy si preto preštudujte príbalové informácie k zariadeniam alebo vyhľadajte online príručky, ktoré vás usmernia pri zmene továrensky nastavených hesiel.

dron

Technologické hračky pre deti

Medzi hračkami pre deti sa nájde množstvo takých, ktoré disponujú možnosťou pripojenia na internet. Znamená to, že rodičia si budú musieť nájsť čas, aby porozumeli tomu, ako sa daná hračka, pripája a interaguje s online svetom. Ak je hračka vybavená pripojiteľnosťou na internet, zistite, ako je možné zmeniť prednastavené heslá alebo ako možno nastavovať to, čo sa dostane na internet.

sphero bb8

Niekoľko tipov od spoločnosti Intel, ako lepšie chrániť svoje nové elektronické darčeky

Meňte prednastavené heslá. Toto je azda jeden z najlepších spôsobov ako lepšie zabezpečiť svoje zariadenia. Zmenou pôvodného hesla zariadenia na zložitejšie, obsahujúce najmenej osem znakov s číslicami, symbolmi, malým či veľkým písmom, výrazne zlepšíte svoju východiskovú bezpečnostnú pozíciu.

Aktualizujte softvér. Inteligentné zariadenia takmer vždy vyžadujú pravidelné aktualizovanie softvéru.Práve tieto aktualizácie odstraňujú zraniteľnosti a prinášajú rôzne bezpečnostné prvky určené na ochranu pred kyberkriminálnikmi. Preto vždy keď je to možné, aktualizujte svoje zariadenia.

Chráňte svoje hlavné zariadenia. Ak sa hacker zmocní vášho drona alebo fitness náramku, určite nebudete chcieť, aby sa dostal aj k dátam vo vašom smartfóne, tablete alebo laptope. Bezpečnostné riešenia tretích strán vám pomôžu ochrániť váš digitálny život pred škodlivým softvérom a aktivitami.

Zdroj: TS

13.11.2015

+