MojWindows

V súčasnosti sa vo svete počítačov pohybujú rôzne hrozby od klasických vírusov ako je Trójan, na ktorého môžete naraziť na internetových stránkach až po prenosné médiá, ktoré sú podobným svinstvom nakazené. Dnes však výskumník, ktorý vystupuje pod prezývkou „Dark Purple“ vynašiel ďalší kreatívny spôsob ako poškodiť nielen počítač, ale aj hocijaké zariadenie disponujúce USB portom.

Vytvoril totiž Flash disk, ktorý v sebe ukrýva množstvo kondenzátorov a má názov USB killer v2.0. Disponuje DC-to-DC konvertorom, ktorý tieto kondenzátory nabíja a ihneď po pripojení tohto disku ku konkrétnemu zariadeniu vyšle 220 V impulzy priamo do jeho hardvéru. Všetci vieme, čo sa stane pokiaľ človek strčí vodivý predmet do elektrickej zásuvky, ktorá má napätie 220 V. Teraz si predstavte, čo asi taká energia urobí s hardvérom počítača. Doslova ho usmaží do pár sekúnd. Nasledujúce video dokonale demonštruje funkcionalitu tohto nebezpečného Flash disk.

Ako ste mohli vidieť na videu, úbohý IBM ThinkPad do pár sekúnd od pripojenia Flash disku úplne zlyhal. Ponaučenie, ktoré z tohto plynie je nasledovné: nikdy si so sebou neberte náhodne nájdene USB disky, pretože neviete, čo sa v nich skrýva a môžu obsahovať napr. podobné svinstvo ako USB killer v2.0.

 

Zdroj: gizmodo

15.10.2015

+