MojWindows

V dnešnej dobe je úplne bežné, že ľudia pri práci neraz používajú viacero rôznych zariadení ako tablet, notebook, mobil a podobne. Spoločnosť Logitech sa preto na tento rastúci trend rozhodla reagovať a do portfólia svojich produktov zaradila aj klávesnicu K380 Multi-Device. Ide o kompaktnú prenosnú bezdrôtovú klávesnicu s  okrúhlymi klávesmi, ktorú vyrába v dvoch farebných vyhotoveniach:  v šedom a modrom. Súčasne môže byť spárovaná až s tromi zariadeniami, pričom to, s ktorým z nich momentálne pracuje, sa prepína pomocou stlačenia klávesov „Easy-Switch“, ktoré sú farebne odlíšené. Vďaka svojej hrúbke 1,6cm,  dĺžke 27,9cm,  výške 12,4cm sa bez najmenších problémov zmestí do kufríka, batohu, tašky na notebook, či dokonca kabelky. Navyše jej váha aj s vloženými batériami dosahuje len 423 gramov, čo rozhodne nepredstavuje veľkú záťaž.

Logitech_K380_klavesnica-2

Na klávesnici sa píše veľmi pohodlne, no väčšina ľudí bude potrebovať určitý čas na to, aby si úplne zvykli. Hlavne prechod z  klávesníc väčších rozmerov môže spôsobovať nemalé komplikácie. Akonáhle si však človek zvykne, pracuje s ňou jedna radosť. Pre ľudí s väčšími rukami však nemusia byť kompaktné rozmery príliš vhodné. Počas prvých dní používania sa nám napríklad stávalo, že sme pravidelne namiesto jedného klávesu stlačili hneď dva, prípadne sme netrafili ten správny a stlačili jeho suseda.

Logitech_K380_klavesnica-3

Na spodnej strane klávesnice je situovaná štvorica gumených nožičiek, ktoré zabraňujú šmýkaniu po stole pri jej používaní. Ručné prepínanie zapnutia/vypnutia sa nachádza na ľavom boku spolu s led indikátorom stavu batérií. V prípade, že im dochádza energia, ledka to signalizuje červenou farbou a užívateľ tak vie, že prichádza čas výmeny. O napájanie sa stará dvojica klasických AAA batérií, ktoré podľa informácií výrobcu majú poskytovať výdrž až dva roky.

Logitech_K380_klavesnica-5

Klávesnica je kompatibilná so všetkými zariadeniami, ktoré obsahujú podporované operačné systémy a pripojenie bluetooth. Ani na operačnom systéme Windows 10 sme nenarazili na žiaden softvérový problém a ovládač bol nainštalovaný úplne automaticky. Hodí aj do kancelárie alebo pracovne na používanie so stolovým počítačom, no v tomto prípade bude v drvivej väčšine nutné zakúpiť niektorý z bluetooth adaptérov.

Zaujímavou vlastnosťou je automatická detekcia operačného systému a následne prispôsobenie funkcií a klávesových skratiek. V prípade, že automatika zlyhá, je navyše možné používaný operačný systém vybrať ručne podržaním na to určených klávesov.

k380-setup-guide skratky

Spoločnosť Logitech na svojej stránke ponúka na stiahnutie aplikáciu Logitech Options, pomocou ktorej je možné dodatočné nastavovanie funkcie klávesov, vrátane vypnutia niektorých z nich, ale aj aktiváciu systémových notifikácii o nízkom stave batérií a zapnutí kláves Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock.

logitech K380

Klávesnica Logitech K380 Multi-Device by sa na slovenskom trhu mala objaviť už čoskoro za odporúčanú maloobchodnú cenu 44,99€.

20.10.2015

+