MojWindows

Určite ste sa počas cestovania stretli so situáciou, kedy sa vám v tom najnevhodnejšom momente vybila batéria na mobile. Súrne si potrebujete zavolať alebo poslať email, no s vybitou baterkou to jednoducho nejde a elektrická zásuvka ako naschvál nie je nikde v dosahu. Výrobcovia si uvedomujú, že smartfóny a nositeľná elektronika sa stávajú čoraz väčšou súčasťou našich životov, a tak je na trhu dostupné množstvo záložných batérii tzv. power baniek, ktoré v podobných situáciach pomôžu. Jedným z nich je aj spoločnosť ADATA, v ktorej portfóliu sa nachádza PC500 Power Bank.

ADATA_Powerbank-1

ADATA Power Bank PC500 má plastové telo, na ktorého hornej strane sa nachádzajú kvetinové ornamenty. Dostupná je v dvoch farebných vyhotoveniach: ružovej a tyrkysovej. Pri svojich rozmeroch 88×83×15 mm sa bez väčších problémov vojde aj do vrecka. Výrobca však do balenia okrem 80cm dlhého napájacieho kábla, pre každý prípad pribalil aj praktickú tašku, ktorá uľahčuje jej prenášanie.

Na prednej strane sa nachádza tlačidlo na zapnutie, vstupný microUSB konektor, pomocou ktorého sa Power Banka dobíja, štvorica diód signalizujúca úroveň nabitia batérie a výstupný USB port s prúdom 2,1A pre nabíjanie pripojených zariadení. Po dlhšom stlačení vypínača sa okamžite rozsvietia spomínané diódy a používateľ tak získava približnú predstavu o aktuálnom stave nabitia. Po plnom nabití pripojeného zariadenia alebo nečinnosti počas doby 10 sekúnd dochádza k automatickému vypnutiu power banky, čím sa znižuje ďalšia spotreba. Nechýba ani séria ochranných prvkov voči skratu, prepätiu, podbitiu, prebitiu, ako ani čidlo sledujúce teplotu akumulátora.

ADATA_Powerbank-3

Praktická skúsenosť s power bankou je taká, že smartfón Lumia 1020 dokázala z 0% plne nabiť za 1 hodinu a 41 minút, pričom diódy signalizovali zostatok približne 50% kapacity. Zostávajúca energia následne stačila na nabitie totožného smartfónu z 0% na 84%, čo trvalo 1 hodinu a 21 minút. Na prvý pohľad sa môže zdať, že pri vnútornej kapacite 5000 mAh je to akosi málo. Približne to však zodpovedá reálnej kapacite, ktorú výrobca uvádza na 3350 mAh. Pri nabíjaní power banky sme si na dosiahnutie plnej úrovne nabitia museli počkať necelých šesť hodín.

ADATA_Powerbank-4

Power banka Adata PC500 sa na slovenskom trhu predáva za cenu od 13,90 euro, čo je rozumný peniaz. V úvode bolo spomenuté, že je dostupné obrovské množstvo záložných batérii, no nájsť lacnejšiu alternatívu s vyššou kapacitou bude na Slovensku problematické. Ak vám teda reálna kapacita 3350 mAh nestačí, budete si musieť priplatiť niekoľko euro.

19.10.2015

+