MojWindows

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné pomocou portálu Microsoft Virtual Academy, sprevádza budovaním virtualizovaného datacentra. Primárnu úlohu v kurze zohrávajú virtualizačná platforma Microsoft Hyper-V a nástroj pre správu datacentra System Center Virtual Machine Manager, obidva vo verzii 2012 R2. Štvrtý modul sa zameriava na pokročilejšie scenáre v prostredí virtualizovaného datacentra.

Virtualizácia sietí

Prvá časť poskytuje pohľad na koncept sieťovej virtualizácie tak, ako je pripravená v prostredí Windows Server 2012 R2. Dozvieme sa niečo o vytváraní virtuálnych sietí mimo konceptu VLAN a policy tabuľke. Ďalej o sieťovej komunikácií, ako je vytváraná a ako funguje celkový proces sieťovej virtualizácie. V praktickej demonštrácii postupne uvidíme, ako sa vytvárajú Logical Network a VM network.

MVA 25.10

Šablóny virtuálnych strojov

Druhý modul sa zameriava na šablóny pre jednotlivé virtuálne servery, ale aj celé skupiny serverov. Teoretická časť pokrýva konfiguráciu virtuálnych serverov, možnosti zdieľania VHDX súborov pre viacero šablón, konfiguráciu operačného systému, aplikačnú vrstvu a profily pre SQL server. V nadväzujúcej praktickej ukážke je názorne ukázané vytvorenie šablóny virtuálneho stroja a jeho následné vytvorenie z tejto šablóny.

MVA 25.10 2

Servisné šablóny

V tomto module kurzu sa dozvieme, na čo slúžia servisné šablóny, a ako s nimi pracovať. Po teoretickom úvode nasleduje praktická demonštrácia vytvárania servisných šablón a vytvorenia sady virtuálnych strojov priamo z týchto šablón.

MVA 25.10 3

Privátny cloud

Táto kapitola poskytuje základný pohľad na problematiku cloudu ako abstrakciu fyzického hardvéru. Dozvieme sa tu, ako cloud vytvoriť v prostredí Virtual Machine Manager, vlastnosti, ktoré treba nastaviť a aké rôzne prístupové práva existujú. Po teoretickej časti nasleduje praktické demo, ktoré krok za krokom ukazuje prebratú teóriu v praxi.

MVA 25.10 4

Kurz Virtualizace v podání Microsoftu nájdete na webovej stránke portálu Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

25.10.2015

+