MojWindows

Ďalší z kurzov, ktoré sú dostupné pomocou platformy Microsoft Virtual Academy, sprevádza budovaním virtualizovaného datacentra. Primárnu úlohu v kurze zohrávajú virtualizačná platforma Microsoft Hyper-V a nástroj pre správu datacentra System Center Virtual Machine Manager, obidva vo verzii 2012 R2. Druhý modul pokračuje v teoretickej a praktickej príprave na budovanie datacentra. Dozvieme sa niečo o nastaveniach siete a Hyper-V clusteru pre zaistenie vysokej dostupnosti.

MVA 11.10

V prvej časti sa dozvieme o vytváraní virtuálneho sieťového adaptéra pre fyzického hostiteľa pomocou funkcie NIC Teaming, ktorá je natívne zabudovaná v systéme Windows Server 2012 R2. Nasleduje obsiahle vysvetlenie ako táto funkcia funguje a dvoch rôznych algoritmov, ktoré sa v praxi využívajú.

MVA 11.10 2

Potom sa dozvieme o Hyper-V Switch, ako to funguje a aké funkcie poskytuje, ako aj informácie o privátnych V-Lan, ARP/ND poisoningu, DHCP Guard protection, monitorovaní sieťovej komunikácie, PowerShell a VMI. Podrobnosti o platformách pre rozšírenie funkcionality: NDIS filter a WFP filter. A v praktickej časti sa pozrieme na nastavovanie NIC Teamingu a pridávanie virtuálnych switchov. Po základnom nastavení virtuálnej siete sa ďalej dozvieme niečo o rozšírených možnostiach a funkciách pri konfigurácii.

MVA 11.10 3

Druhá časť sa venuje záležitostiam ako Top-of-Rack Switches, Logické siete, Static IP Pool – prideľovanie IP adries pre virtuálne stroje,  služba IP Adress Management. Podrobne sú tu rozobrané možnosti a výhody logického switchu a Load Balancing algoritmov, či virtuálny port profil. K záveru druhej časti sa v krátkosti pozrieme na  Network Quality of service. V praktickej ukážke je zahrnuté vytváranie logickej siete a všetkých súvisiacich náležitostí v prostredí Virtual Machine Manager 2012 R2.

MVA 11.10 5

V poslednej časti sú informácie o virtuálnych strojoch a ich odolnosti pomocou Windows Failover Cluster. Konkrétne ide o veci ako: clusterové role, nody, vizualizácia strojov, testy pre administrátorov pri prevádzke clusterov, Failover cluster, typy sietí a prevádzok v clusteri,  prioritizácia pre prípady výpadkov, VM monitoring a dynamická optimalizácia záťaže. Na záver sa dozvieme o inštalácií aktualizácií na jednotlivé nody clusterov. Posledná praktická časť sa venuje problematike vytvárania zdieľaného priestoru pre Hyper-V cluster pomocou nástroja Virtual Machine Manager 2012 R2, za ktorou nasleduje vytvorenie a pripojenie iSCSI Storage targete. V úplnom závere sú ešte ukázané Dynamic a Power optimalization v Hyper-V clustri.

Kurz Virtualizace v podání Microsoftu nájdete na webovej stránke Microsoft Virtual Academy, kde sú dostupné aj ďalšie sprievodné materiály.

11.10.2015

+