MojWindows

Joint Photographic Experts Group nedávno spustila iniciatívu Private & Security, ktorá by potencionálne mala zaviesť digitálnu správu práv (DRM) do obyčajných JPEG obrázkov a nielen do špeciálneho formátu JPEG 2000. Tento návrh by mohol ochrániť vaše súkromie zašifrovaním metadát, ale taktiež by mohol zabrániť kopírovaniu a otváraniu obrázkov.

Znamená to, že ak niekto použije DRM na konkrétnu fotografiu, nemôžete ju následne použiť napr. v novinkách, výskume a podobne. Nie je však zatiaľ na 100 percent potvrdené, že JPEG obrázky obdržia túto zmenu v blízkej budúcnosti, takže kríza je na teraz zažehnaná. Existuje aj nádej na kompromis, pretože Electronic Frontier Foundation vo svojej prezentácií pre JPEG výbor požadovala zľavnenie z nárokov a vytvorenie zlatej strednej cesty. Na vysvetlenie to znamená, že vidia hodnoty v zašifrovaných dátach ako filter, čiže napr. po pridaní fotografie na Facebook by ju mohli vidieť len vaši priatelia a nikto iný. Na druhej strane však nechcú, aby boli dáta neodstrániteľné alebo používané na prevenciu pred kopírovaním.

Bolo by teda lepšie vytvoriť služby, ktoré nám dajú väčšiu kontrolu nad našimi dátami a zaistia, že všetky bezpečnostné opatrenia sú založené na otvorených štandardoch a len tak nestratia svoju funkcionalitu.

Zdroj: engadget

15.10.2015

+