MojWindows

Spoločnosť Intel v českom hlavnom meste oficiálne uviedla na trh svoje nové 14nm procesory Intel Core šiestej generácie Skylake. Tie sa oproti predošlej generácii vyznačujú menšími rozmermi, vyšším výkonom a podstatne nižšou spotrebou energie. Preto nastávajú dobré časy pre prenosné zariadenia akými sú tablety alebo notebooky. Pri nasadení procesorov rodiny Skylake sú súčasné batérie schopné poskytovať omnoho vyššiu výdrž. Zástupca spoločnosti Intel, Martin Vařbuchta, okrem demonštrácie výkonu procesorov na prehrávaní 360-stupňových videí so 4K rozlíšením, prezentoval aj prácu s technológiou Intel RealSense.

intel1

Práve tá je využívaná pre prihlasovanie pomocou 3D modelu užívateľovej tváre vďaka funkcii Windows Hello, ktorá je bezpečnostnou perličkou nového systému Windows 10. Technológia Intel RealSense s využitím trojice kamier sníma až 78 bodov tváre, dokáže zachytiť hĺbku obrazu a vytvárať napríklad aj 3D modely tváre pre následnú tlač.

Windows Hello však nie je jedinou softvérovou záležitosťou, ktorá dokáže s kamerami technológie RealSense pracovať. Počas prezentácie Intel ukázal aj ovládanie 360-stupňového videa pomocou gesta ruky alebo hranie hier na základe rovnakého princípu. Pri hrách bol spomenutý rozdiel od známej technológie Xbox Kinect. RealSense sa líši podstatne nižšou spotrebou, menšími rozmermi a podstatne rozsiahlejšími schopnosťami detekcie objektov. Nakoľko však ide o hardvérový prvok, spoločnosť Intel nabáda vývojárov, aby s ňou pracovali a prinášali tak ďalšie aplikácie, ktoré ju dokážu využívať.

Procesory rodiny Skylake sú nasadzované do množstva nových zariadení a Intel preto vystavil niektoré z nich. Prítomní hostia si tak mohli na vlastné oči prezrieť, ale aj ohmatať napríklad miniatúrny počítač vo forme prerasteného USB kľúča, bezdrôtovú dokovaciu stanicu alebo herné počítače, medzi ktorými sa vynímal notebook s vodným chladením Asus ROG 700. Na vyskúšanie technológie RealSense boli pripravené spomínané 360-stupňové videá a rôzne jednoduché hry, ako skladanie puzzle alebo hra na piáno.

Podľa skúseností firmy Intel vymieňa zákazník svoj počítač v priemere každých 5 rokov, Intel preto porovnával rodinu Skylake s 5 rokov starými procesormi rovnakej úrovne. Najnovšia pýcha Intelu tak dosahuje až 2,5 vyšší výkon, tretinovú spotrebu a približne tridsaťnásobný grafický výkon. V porovnaní s predošlou – piatou generáciou sa výkon zvýšil približne o 10 až 15 percent vo výpočtovej časti a o približne 30 percent v grafickej časti. V rámci rodiny Skylake sa nachádza tridsať procesorov, ktoré nájdu svoje nasadenie od miniatúrnych počítačov až po veľké pracovné stanice.

Svoje zariadenia na predvianočný trh uvádzajú globální výrobcovia – spoločnosti Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo a MSI – súčasne so značkami lokálnych predajcov Agem, Alza (GameBox), AT Computers (Comfor), eD Systém (Lynx). Aktuálna dostupnosť technológie Intel RealSense na slovenskom trhu zahŕňa zariadenia od spoločností Acer, Asus, Dell, HP a Lenovo. Majiteľom ponúkne 3D snímanie a ďalšie zaujímavé funkcie – budú tak môcť zdieľať realistické 3D selfies, skenovať predmety pre 3D tlač alebo ľahko meniť pozadie počas video hovorov.

Intel predstavenie procesorov v Prahe naplánoval veľmi prefíkane, krylo sa totiž s prvým dňom festivalu svetla Signal. V rámci neho sa nachádza aj exhibícia Faces – premietanie tvári návštevníkov, ktoré sú nasmímané pomocou technológie RealSense,  na Šítkovskú vodárensku vežu.

17.10.2015

+