MojWindows

Spoločnosť Intel a zakladatelia platformy Arduino spoločne oznámili spustenie cenovo dostupnej učebnej pomôcky v podobe jednodoskového počítača Arduino 101 (USA) a Genuino 101 (mimo USA), ktorý je určený pre konštruktérov začiatočníkov a vzdelávacie prostredie ako také. Genuino 101 je prvý široko dostupný jednodoskový počítač postavený na miniatúrnom module Intel Curie s nízkou spotrebou energie.

Okrem toho, že ide o nenáročné zariadenie, ktoré je vhodné pre základné školské cvičenia, počítač Genuino 101 je možné použiť vďaka výkonným funkciám modulu Intel Curie aj na vývoj prototypov inteligentných a pripojiteľných technologických produktov.Vybavený je akcelometrom, gyroskopom a možnosťou pripojenia cez Bluetooth Smart, čo umožní vývoj inteligentných a pripojiteľných zariadení.

Genuino 101 sa stáva súčasťou celého radu open-source zariadení elektronickej platformy Arduino, ktorá kombinuje voľne dostupný hardvérový dizajn so širokým ekosystémom rozšíriteľných komponentov od tretích strán a programovacím prostredím tvoriacim softvér, čo uľahčuje vývoj interaktívnych projektov. Doska s modulom Intel Curie bude aj hlavným nástrojom pre súťažiacich v reality šou America’s Greatest Makers (Najväčší tvorcovia Ameriky), ktrorá je naplánovaná na rok 2016.

„Podpora vychádzajúcich podnikateľov a mladých študentov bola pre Intel vždy prioritou. Partnerstvom s Arduinom prinášame výkon Intelu novej generácii tvorcov,” povedal Josh Walden, senior viceprezident a generálny riaditeľ New Technology Group v rámci Intelu. „Pokročilé funkcie modulu Intel Curie, ktorý je zabudovaný do dosky Genuino 101, budú môcť využívať študenti i vývojári na zostrojovanie jedinečných, inteligentných a pripojiteľných zariadení.”

Genuino 101 bude zahrnutý do fyzikálneho počítačového kurzu CTC (Creative Technologies in the Classroom – Kreatívne technológie v triede), ktorý vymyslel a momentálne testuje Arduino vo viac než 300 školách.

Na vývoji tejto dosky sme úzko spolupracovali s Intelom a momentálne rozširujeme ponuku kurzov o možnosti pripojenia a pokročilé funkcie, ktoré dnes študenti – vývojári očakávajú,” povedal Massimo Banzi, spoluzakladateľ a CEO v Arduine. „Vďaka spolupráci s Intelom získame dosah na globálnu komunitu začínajúcich konštruktérov a študentov pomocou nástroja pre kompexné fyzikálne programovanie, ktorý im teraz ponúka ešte pokročilejšie a výkonnejšie technologické riešenie pre premieňanie svojich vízií na skutočnosť.”

Jednodoskový počítač Genuino 101 bude dostupný v prvom štvrťroku 2016 za odporúčanú maloobchodnú cenu 30 USD (približne 27 eur). Doska z dielne Intel sa bude v USA predávať pod označením Arduino 101 a mimo USA pod značkou Genuino 101. Dostupný bude cez katalógových distributérov a maloobchodníkov, ktorí predávajú aj iné produkty Intel pre konštruktérov a inovátorov.

Arduino_WITB

Zdroj: tlačová správa

21.10.2015

+