MojWindows

Prvýkrát sa 2v1 verzia notebooku XPS 12 objavila v roku 2012, keď na trh dorazil operačný systém Windows 8. Vtedy sme ešte neboli zvyknutý na počítače, ktoré mali v základe dotykový displej. Dnes už je trh plný podobným tablet/notebook (2v1) zariadení a Dell si povedal, že je čas uviesť na trh vynovenú verziu spomínaného XPS 12 zariadenia.

dell-xps-12

Nová verzia však pôsobí veľmi staromódne a ani omylom nezdedila atraktívny dizajn po svojich väčších súrodencoch XPS 13 a XPS 15. Hranatý dizajn zariadenia skôr pôsobí ako lacná imitácia zariadenia Microsoft Surface Pro. Pozrime sa však najprv na plusy. XPS 12 už totiž na začínajúcej cene 999 $ disponuje odnímateľnou dokovacou klávesnicou, ktorá je veľmi kvalitne spracovaná a zaručuje pohodlné písanie. XPS 12 je od nej možné odpojiť ľahko pomocou jednej ruky, no magnetické pripojenie je inak veľmi pevné.

dell-xps-12

Displej takisto nezaostáva a ponúka Full HD rozlíšenie a pre náročnejších používateľov je v ponuke aj 4K rozlíšenie displeja. Problémom však môže byť nenastaviteľný uhol sklonu obrazovky. Dokovacia klavesnica totiž neumožňuje sklápanie displeja do lepšej pozície tak, ako je tomu napr. pri zariadení Surface Pro.

Ďalší problém môže nastať z hľadiska výkonu, keďže sa Dell rozhodol, že pre ušetrenie hmotnosti do zariadenia vloží menej výkonné Intel Core M procesory namiesto čistokrvných i3, i5 a i7.

Menším problémom môže byť aj fakt, že XPS 12 sa nepredáva spolu s dotykovým perom, no Surface Pro sa napr. predáva bez odnímateľnej klávesnice a to je očividne horšie.

Dell XPS 12 sa začne predávať už tento november za cenu začínajúcu na hladine 999 $. V tejto zostave obdržíte procesor Intel Core m5, 8GB operačnú pamäť RAM,  128GB interné uložisko a Full HD displej. Dostupná bude aj 4K verzia so 256 GB uložiskom, no cenovo to bude na hladine 1 299 $. Ostatné špecifikácie v tejto verzii ostanú nezmenené.

Zdroj: engadget

09.10.2015

+