MojWindows

Od piatkového večera môžu ľudia zaradení v programe Windows Insider testovať na svojich zariadeniach nový PC build operačného systému Windows 10. Ten nesie označenie th2_release 10547 a dostupný je pre Insiderov zaradených v takzvanom „Fast Ringu“. Microsoft ako obvykle zverejnil zoznamy rôznych opráv, vylepšení a známych chýb, ktoré sa v builde nachádzajú, no okrem nich systém prešiel aj viacerými drobnými úpravami, ktoré neboli presne vymenované.

build

Nedávno sme písali o pretrvávajúcej chybe, týkajúcej sa ponuky Štart, ktorá spôsobovala neštandardné správanie, pokiaľ ponuka obsahovala viac ako 512 položiek. Microsoft sa tejto chybe pozrel na zúbok a v novom preview builde je opravená, ponuka po novom môže obsahovať až 2048 položiek. Táto kapacita by mala byť postačujúcou, veď predošlý limit 512 položiek prekročilo len veľmi málo užívateľov. To, či bola odstránená aj chyba, ktorá v niektorých prípadoch spôsobovala rozhádzanie zástupcov na pracovnej ploche nie je momentálne známe. Medzi zaujímavé vylepšenie patrí rozšírenie počtu dlaždíc v ponuke Štart. Tá doteraz štandardne podporovala tri stĺpce dlaždíc vedľa seba, no množstvo Insiderov požadovalo dodatočné rozšírenie. Microsoft tejto žiadosti vyhovel a v nastaveniach je tak po novom možné zapnúť zobrazovanie ďalších dlaždíc, čím sa ich počet rozšíri na štyri vedľa seba.

Vylepšeniami prešlo aj prepínanie a ťahanie aplikácii v tabletovom móde, ako aj podstatná čast štandardných Windows 10 aplikácii, ktoré je ale nutné aktualizovať cez Windows Store. Pribudla nová funkcia, ktorá umožňuje vypnúť prednastavený obrázok na pozadí prihlasovacej obrazovky. Namiesto neho tak užívatelia budú mať jednofarebné pozadie, ktoré korešponduje s farbou Windows 10 prostredia. Webový prehliadač Microsoft Edge bol obohatený o podporu technológie Object Real-Time Communications. Tá bola vyvinutá v spolupráci Microsoftu, Googlu a viacerých ďalších technických spoločností s cieľom umožniť v prehliadačoch využívať komunikáciu v reálnom čase ako napríklad Skype, bez nutnosti inštalácie akýchkoľvek doplnkov. Webový prehliadač Microsoft Edge má pred sebou rozhodne zaujímavú budúcnosť.

Teeter

V novom Windows 10  Insider Preview Builde bolo odstránených viacero chýb, ktoré obsahovali predošlé buildy. Medzi ne patrí aj väčšina chýb, ktoré v špecifických prípadoch spôsobovali pri práci s ponukou Štart zobrazenie dialógu kritickej chyby. Notifikačná ikona Centra Akcií sa už viac nerozbliká napriek tomu, že neobsahuje žiadne nové notifikácie. Problém spôsobujúci, že informačné okno o stave batérie/napájania bolo v niektorých jazykových verziách systému osekané, bol taktiež vyriešený. Vývojári Microsoftu opravili aj viacero problémov so zvukom, vrátane tých, ktoré sa týkali špecifických Realtek zariadení. Funkcia Shuffle obrázkov, ktoré sa postupne zobrazujú ako pozadie pracovnej plochy konečne funguje náhodne namiesto toho, aby sa pozadie menilo podľa poradia v akom sú vo vybranej zložke uložené obrázky.

Shuffle

Čo sa tyká známych chýb, ktoré Windows 10 preview build 10547 obsahuje, tých je našťastie málo a navyše nie sú ani veľmi závažné. Aplikácie cez Windows Store nemusia byť aktualizované automaticky a preto je nutné aktualizácie vyhľadať ručne. Použitie aplikácie Notepad.exe pre spustenia súborov z príkazového riadku za použitia len ich mena, ako napríklad text.txt spôsobí chybu prístupových práv. Na odstránení problému už Microsoft pracuje a dočasné riešenie je použitie celej alebo aspoň čiastočnej cesty k súboru pri jeho otváraní. Táto chyba sa však väčšiny bežných užívateľov vôbec netýka. Veľmi rýchle klikanie na aplikácie v notifikačnej zóne (ovládanie zvuku, sieťová správa, dátum a čas, napájanie atď.) môže spôsobiť, že Windows Shell zablokuje spustenie týchto aplikácii. Pre obnovenie správnej funkčnosti je nutné vykonať reštart systému. Systémová aplikácia Windows Update zobrazuje varovnú správu ohľadom nadchádzajúcich buildov. Tú je bezpečné ignorovať, nakoľko ide o novú funkcionalitu, ktorú Microsoft pridáva, no ešte nie je plne implementovaná.

settings-message

Treba však myslieť na to, že ide o build určený primárne na jeho testovanie a je teda viac než možné, že počas jeho používania sa objavia ďalšie chyby a nedostatky.

Zdroj: microsoft

21.09.2015

+