MojWindows

Tento kurz je primárne zameraný na zoznámenie sa s konfiguráciou Azure multi-site virtuálnych privátnych sietí. Prednášajúci Jan Matějka zo spoločnosti Mainstream Technologies je držiteľom certifikácie Microsoft Most Valuable Professional v oblasti prostredia Microsoft Azure. Po absolvovaní kurzu získate základný prehľad o sieťovom prostredí Microsoft Azure a návrhu, konfigurácií, monitororaní a ďalších oblastiach, ktoré je nutné riešiť v sieťovej infraštruktúre. Kurz je rozdelený do štyroch modulov, poďme sa pozrieť na ich stručný prierez.

Modul 1 – Úvod do sítí v Microsot Azure a požadavky na VPN

Prvý modul poskytuje všetky teoretické základy pre pochopenie fungovania a konfigurácie sietí v prostredí Microsoft Azure. Medzi témy, ktorým sa Matějka venuje patria základy a výhody používania VPN, úvod do používania Azure VPN, úvod do multi-site VPN a rôzne predpoklady, ktoré multi-site VPN vyžaduje. Ďalej sa dozvieme, čo je to virtuálna sieť, lokálna sieť, virtuálny server gateway, ako aj niečo o statickom a dynamickou smerovaní. Na záver prvého modulu prezentuje rôzne rozdieli medzi multi-site a Site to site Azure VPN.

MVA

Modul 2 – Plán a návrh síťové infrastruktury cloudu

V druhom module sa dozvieme viac o hybridnom cloude, možnostiach prepojenia sieťovej infraštruktúry a podobne. Matějka prevedenie plánovaním adresného rozsahu pre správne fungovanie prostredia Microsoft Azure. Popíše sieťové prostredie vytvorené pre následnú demonštráciu práce, a to čo všetko je nutné definovať. Okrem iného sa dozvieme požiadavky pre vytváranie multi-site VPN. Na záver tohto modulu sa venuje službám Microsoft Routing and Remote Access.

MVA 22

Modul 3 – Konfigurace Azure a lokální sítě

V tejto časti prednášky Matějka vysvetlí, akým spôsobom celú VPN nakonfigurovať, ako pracovať v prostredí Microsoft Azure, ako vytvoriť virtuálnu sieť a pridá pár slov k adresnému rozsahu. Jednotlivé témy, ktorými postupne prejde sú: vytvorenie siete v Azure, vytvorenie Azure VPN, vytvorenie lokálnej gateway a modifikácia nastavení Azure siete. Po krátkom teoretickom zhrnutí týchto tém nasleduje praktická demonštrácia práce so sieťami v prostredí Microsoft Azure.

MVA 33

Modul 4 – Testování konektivity a monitoring

Posledná časť kurzu je sústredená na rôzne metódy, ktorými je možné testovať funkčnosť VPN, pripojených virtuálnych serverov, ako aj správnosť sieťovej konfigurácie. Matějka názorne, krok za krokom demonštruje vytvorenie virtuálneho serveru, testovanie základnej konektivity, monitorovanie a zisťovanie problémov. Predstaví niekoľko aplikácií určených na toto použitie. Na záver ukáže, ako pracovať s aplikáciami Event Viewer a Log Parser.

MVA 55

Kurz Základy sítí v Microsoft Azure nájdete na webovej stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupný aj na stiahnutie, vrátane sprievodných prezentácii.

14.09.2015

+