MojWindows

Spoločnosť Apple si pre svojich fanúšikov tohto roku pripravila skutočne široké portfólio nových produktov. V Bill Graham Civic Auditorium v San Francisku počas stredajšieho večera odhalila nové iPhony, nový iPad Pro, ktorý môže predstavovať silnú konkurenciu pre zariadenia Microsoft Surface, nové multimediálne centrum Apple TV, ale aj hodiny Apple Watch.

Ako prvé sa na pretras dostali práve hodinky Apple Watch. Napriek tomu, že v súčasnosti je dostupných už viac ako 10 000 rôznych aplikácií určených špeciálne pre Apple Watch, bude sa táto zbierka aj naďalej podstatne rozširovať. Medzi najočakávanejšie novinky patria aplikácie Facebook Messenger a aplikácia iTranslate. Zápästie má byť navyše ideálnym miesto pre ovládanie akčných kamier GoPro alebo pomerne tradičným priestorom pre rôzne zdravotné aplikácie. Demonštrovaná bola napríklad aplikácia Airstrip, ktorá monitoruje a zobrazuje vitálne funkcie a dokáže monitorovať aj srdcovú frekvenciu plodu u tehotných žien. Apple navyše nadviazal spoluprácu s dizajnérskou spoločnosťou Hermes, ktorá sa špecializuje na výrobu luxusných módnych doplnkov. Medzi predstavenými ramienkami hodiniek Apple Watch sa tak okrem iného objavili aj luxusne vyzerajúce kožené vyhotovenia. Hodinky Apple Watch sú dostupné už od dnešného dňa  hneď v 24 krajinách za ceny začínajúce od 349 dolárov až po neuveriteľných 17 000 dolárov. Nový operačný systém Watch OS 2 má byť vydaný 16. septembra.

apple-iphone-6s-live-_0144

Následne došlo k predstaveniu nového iPadu. Podľa vyjadrení predstaviteľov Applu má ísť o najprevratnejšie zariadenie od uvedenia prvého iPadu, čo je celkom logické. Novinka nesie názov iPad Pro a disponuje najväčšou obrazovkou zo všetkých doteraz predstavených Apple tabletov. Tá ponúka úctyhodných 12,9 palcov a rozlíšenie 2732 x 2048 pixelov, čo predstavuje, ako bolo na prezentácií zdôraznené, približne 5,6 miliónov pixelov. Poháňa ho procesor A9X,  ktorý oproti svojmu predchodcovi ponúka 1,8 krát vyšší výkon. Nový iPad Pro by vraj mohol nahradiť notebook, nakoľko Apple uvádza, že je výkonnejší ako 80% notebookov predaných za ostatného pol roka. Hrúbka zariadenia je 6,9mm a jeho váha je približne 710g, čo je na tablet rozhodne dosť. iPad Pro disponuje audio systémom so 4 reproduktormi, ktorý vyvažuje rôzne faktory v závislosti od toho, akým štýlom je zariadenia držané, ako aj batériou, ktorá ho má napájať po dobu až desiatich hodín. Medzi ďalšie funkcie, ktorými iPad Pro disponuje, patria 8 megapixelový iSight fotoaparát, 802.11ac Wi-fi, podpora sieti LTE s rýchlosťou do 150 Mbps alebo senzor otlačkov prsta Touch ID. Voliteľnými doplnkami budú aj stylus Apple Pencil a klávesnica Smart Keybord.

apple-iphone-6s-live-_1149Špička stylusu Apple Pencil je vybavená vysoko citlivými senzormi, ktoré monitorujú tlak, sklon alebo rôzne druhy „ťukania“. Práve tento stylus, za cenu 99 dolárov, má umožniť skutočne skvelú prácu so zariadením. Pre mnohých bol prekvapujúci fakt, že Apple Pencil bol demonštrovaný na aplikáciach Word a Excel, ktoré patria do kancelárskeho balíka Microsoft Office. Samotnej ukážky sa chopil priamo Kirk Koenigsbauer, šéf tímu stojaceho za vývojom aplikácie Microsoft Office. Okrem iného sa nechal počuť, že dnes viac ako kedykoľvek predtým, Microsoft podporuje Office na platformách spoločnosti Apple. Následovala krátka demonštrácia práce s aplikáciami spoločnosti Adobe. Čím však iPad Pro skutočne zaujal je špeciálna klávesnica. Práve vďaka nej si totiž vyslúžil označenie ako konkurent pre Microsoft Surface. Cena základného modelu iPad Pro predstavuje 799 dolárov a za spomínanú klávesnicu si zákazníci priplatia ďalších 169 dolárov. iPad Pro, ako aj doplnky vo forme stylusu a klávesnice majú byť dostupné od novembra. Stručne spomenutý bol aj iPad mini 4, ktorý má za cenu 399 dolárov ponúkať výkon iPadu Air 2 v menších rozmeroch.

apple-iphone-6s-live-_1121

Predstavené bolo aj vylepšené multimediálne centrum Apple TV. Ide o maličkú krabičku, ktorá je vybavená Wi-Fi, sieťovým konektorom a HDMI portom, určenú pre pripojenie k televízoru. Podstatne väčší dôraz sa kladie na rôzne aplikácie, hry, ale hlavne na hlasové ovládanie pomocou asistentky Siri. Rozsiahlou premenou prešlo aj diaľkové ovládanie, ktoré je teraz vybavené dotykovou plochou, ktorá funguje viac menej ako touchpad pri notebookoch.  Zariadenie Apple TV má byť dostupné od októbra za cenu 149 dolárov pri modeli s 32 GB diskom a za 199 dolárov pri 64 GB disku.

apple-iphone-6s-live-_1787

Ako zlatý klinec večera si spoločnosť Apple nechala svoje nové telefóny iPhone. Čo sa týka vzhľadu, sú iPhone 6S a iPhone 6S Plus prakticky rovnaké ako minuloročné modely. Novinkou má byť nová hliníková zliatina, z ktorej sú vyrobené a nové farebné vyhotovenie – do ružova sfarbené zlato. Asi najdôležitejšou je nová technológia 3D Touch, ktorá rozoznáva intenzitu tlaku, ktorý je na displej vytváraný. Vďaka tomu ponúka rôzne nové funkcie, ktoré majú uľahčiť ovládanie iPhonu. Veľkosť displejov je totožná ako u predchodcov, menšia verzia 6S má 4,7 palcový displej s rozlíšením 1334 x 750 pixelov a väčší 6S Plus 5,5 palcový displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov. Telefón je poháňaný novým procesorom A9, ktorý má priniesť až o 70 % vyšší výkon ako jeho predchodca. Vylepšení sa dočkal aj pohybový koprocesor M9, ktorý je neustále zapnutý a má tak poskytovať lepšie informácie o polohe mobilu. Okrem toto bol vylepšený aj skener otlačkov prsta Touch ID. Nové iPhony sú osadené 12 megapixelovov zadnou iSight kamerou s ešte presnejšou technológiou autofocus a vylepšenými farbami zhotovených snímok. Pribudla aj možnosť zaznamenávať videá s rozlíšením 4K.

apple-iphone-6s-live-_2312Na prednej strane mobilu nájdeme 5 megapixelovú FaceTime HD kameru s funkciou Retina Flash. Pomocou nej sa pri vytváraní snímok displej dokáže rozsvietiť s tri krát väčším jasom ako obvykle za účelom poskytnúť efekt podobný blesku. Apple prezentoval aj Live Photos, funkciu pracujúcu so spomínanou technológiou 3D Touch, ktorá dokáže pretvárať fotky na krátke videá. iPhone 6 je v základnej 16 GB verzii predávaný za cenu 199 dolárov, 64 GB verzia za 299 dolárov a 128 GB verzia za 399 dolárov u amerických operátoroch pri dvojročnom kontrakte. Model iPhone 6 Plus je v každej verzii drahší o celú stovku. Nová verzia operačného systému iOS 9 má byť dostupná od 16. septembra a nové modely iPhone od 25. septembra. Aké ceny môže očakávať Európa, zatiaľ nie je známe, no podľa všetkého to bude podstatne viac.

apple-iphone-6s-live-_2336-1

Zdroj: Theverge

09.09.2015

+