MojWindows

Americký prezident Barack Obama podpísal výkonné nariadenie, ktorým od vládnych agentúr požaduje vytvorenie najvýkonnejšieho superpočítača na sveta, stať sa tak má do roku 2025. Spojené štáty síce vlastnia niekoľko výkonných superpočítačov, no prvú priečku výpočtového výkonu si už vyše dva a pol roka udržuje čínsky Tianhe-2. Preto si predstavitelia americkej vlády zjavne uvedomili, že ak chcú naďalej konkurovať v oblasti výskumu, čakajú ich rozsiahle investície v informatickej oblasti.

Najvýkonnejší superpočítač súčastnosti Tianhe-2 je umiestnený v čínskom národnom počítačovom centre v Kantone, jeho výkon dosahuje 33,86 petaFLOPS a je takmer dvakrát tak výkonný ako superpočítač nachádzajúci sa na druhej priečke. Ten sa nachádza v americkom štáte Tennessee, volá sa Titan a jeho výkon dosahuje 17,59 petaFLOPS.

Navrhovaný superpočítač by mal byť približne tridsaťkrát výkonnejší ako spomínaný Tianhe-2. Jeho výpočtový výkon by teda dosahoval úroveň jedného exaflopu, čo predstavuje miliardu miliárd operácii vykonaných za jedinú sekundu. Superpočítač by mal byť určený na vykonávanie komplexných simulácii a pomoc vedeckým výskumníkom, či projektom národnej bezpečnosti. V oblasti výskumu môže pomôcť pri analýze meteorologických dát a poskytnúť tak presnejšie predpovede počasia alebo asistovať pri diagnostikovaní rakoviny pomocou analyzovania röntgenových snímkov. Príspevok na blogu Bieleho domu naznačuje, že superpočítač by mohol byť pomocou aj pre vedcov z NASA pri modelovaní turbulencií, čo by umožnilo návrh lietadiel bez nutnosti rozsiahlych testov v aerodynamickom tuneli.

IBM_Blue_Gene_P_supercomputer

Vytvorenie takto výkonného superpočítača pritom vôbec nie je jednoduché a bude vyžadovať roky výskumu a príprav. Hlavným problémom, ktorému sa treba venovať je spotreba elektrickej energie, tá je totiž aj pri použití najefektívnejších komponentov obrovská. Podľa odhadov by sa mohla pohybovať na úrovni 60 megawattov za hodinu, čo prestavuje ročné náklady približne 63 miliónov dolárov. Ak si chcete prezrieť rebríček 500 najvýkonnejších superpočítačov súčastnosti, nájdete ho na tomto odkaze.

Zdroj : engadget, bbc

03.08.2015

+