MojWindows

Ak sa hovorí v poslednej dobe o nejakej kancelárskej myši, tak to je rozhodne Logitech MX Master. Model z najvyššej triedy dorazil v posledných týždňoch na police slovenských obchodov a hoci je jeho cena vysoká, dopyt je veľmi veľký. Niet sa čomu čudovať, však jeho predchodca Logitech Performance MX je medzi myšami legendou. Má však aj Logitech MX Master predpoklady na to, aby bol tak úspešným?

Konštrukcia

Myš Logitech MX Master nadväzuje na svojich populárnych MX predchodcov, a tak má latku postavenú naozaj vysoko. Myš Logitech Performance MX som používal denne po dobu asi roku a pol, a musím úprimne povedať, že som si na ňu veľmi zvykol. Dnes držím v ruke Logitech MX Master a priamo vidím, čo všetko prešlo vylepšením. A nie je toho málo.

logitech-mx-master-gif

Myš Logitech MX Master je voči svojmu predchodcovi vyššia a jej tvar je ešte viac ergonomický. Jej uchopenie do dlane bude príjemnejšie tým, ktorí majú väčšie dlane, no je to len o zvyku. Treba si však rozhodne nájsť takú polohu, pri ktorej nie je zápästie vytočené príliš dovrchu.

Celá myš je vyrobená z plastu, ktorý je po bokoch lemovaný štrukturovanou gumou. Tá ponúka vzor akýchsi polygonov, ktoré majú zabezpečiť pevnejšie uchopenie v ruke. Myš sa drží pohodlne aj po niekoľkých hodinách používania, avšak na jej netypický tvar si treba určite niekoľko dní zvykať. Potom sa ale môže stať, že vás klasické „ploché“ myšky už nebudú zaujímať. V útrobách myšky sa nachádza nabíjateľná batéria s kapacitou 500 mAh, ktorá na jedno nabitie vydrží približne 40 dní. Nevýhodou je, že si ju nemôžete sami vymeniť. O stave batérie vás informujú 3 malé diódy v ľavom boku myšky.

logitech-mx-master-3

logitech-mx-master-4 logitech-mx-master-3

Tlačidlá, senzor a ovládanie

Logitech má ovládacie prvky a ich rozmiestnenie vyriešené jednoznačne na jednotku. Zatiaľ čo sa v spodnej časti myšky nachádzajú tlačidla pre jej pripojenie a zapnutie, na povrchu sa ukrýva až 7 ďalších tlačidiel a dve kolieska pre rolovanie. V spodnej časti myšky nájdete okrem posuvného tlačidla pre vypínanie aj tlačidlo Connect pre vyvolanie pripojenia a tlačidlo na prepínanie medzi zariadeniami označené číslicami 1, 2 a 3. Medzi tlačidlami sa nachádza Darkfield senzor s laserovou technológiou, ktorý ponúka rozlíšenie 400 až 1600 DPI. Vďaka jeho technologickému prevedeniu je možné myš používať na rôznych povrchoch, dokonca aj na priehľadnom skle. My vám však odporúčame použitie klasickej podložky, s ktorou funguje Darkfield senzor úplne bezchybne.

logitech-mx-master-6

Horná časť myšky ponúka klasické dve tlačidlá v prednej časti, rolovateľné koliesko a malé tlačidlo, ktoré ovláda pohyb kolieska pre skrolovanie. Ďalšie tlačidlá sa nachádzajú v ľavom boku myšky. Nájdete tu ďalšie vertikálne koliesko, ktoré si môžete nastaviť na posun po časovej osi (pri úprave videa), na ovládanie hlasitosti či na prepínanie programov, a nachádza sa tu aj dvojica tlačidiel Dopredu Dozadu. Miesto, ktoré je vyhradené na uloženie palca, je taktiež tlačidlom – stačí pritlačiť. Reakcie všetkých tlačidiel sú dobré, ich zvuk nie je otravný a nemáme k nim vlastne žiadne výhrady.

logitech-mx-master-7

Samostatne by sme sa chceli venovať koliesku pre skrolovanie. To po obvode ponúka lem so vzorkovaním, čo zaručí, že sa vám pri jeho používaní nebude šmýkať palec, a navyše ponúka aj nový spôsob „rýchleho skrolovania“. To môžete zapnúť tlačidlom nad kolieskom, a spustiť tak akési skrolovanie na „voľnobeh“. Koliesko sa jednoducho točí dovtedy, kým nie ste na konci stránky. Tento spôsob skrolovania sa ale aktivuje aj v prípade, že ho nemáte zapnuté, no koliesko ukazovákom silnejšie roztočíte. Ide o detail, na ktorý si však veľmi rýchlo zvyknete. Celkovo sú tlačidlá na tejto myši rozmiestnené veľmi intuitívne a na ich používanie si zvyknete veľmi rýchlo.

Pripojenie a softvér

Myš Logitech MX Master si môžete pripojiť k počítaču s operačným systémom Windows alebo Mac OS X. My sme ju testovali s druhým menovaným systémom. Na pripojenie k počítaču slúži malý Unifying USB Dongle, ktorý je kompatibilný aj s ďalšími myšami a klávesnicami Logitech, prípadne technológia Bluetooth 4.0, ktorú využijete v prípade malého počtu USB konektorov na počítači. Veľmi veľkou výhodou je možné nastaviť myšku na 3 rôznych zariadeniach, medzi ktorými potom môžete prepínať tlačidlom v spodnej časti, ktoré sme vám už spomínali. Takto si Logitech MX Master môžete nastaviť na domáci počítač, svoj notebook aj notebook svojej priateľky a prepínať medzi nimi kedykoľvek sa vám zachce.

Snímka obrazovky 2015-08-10 o 13.56.59

Veľmi pozitívne hodnotíme aj softvér Logitech Options, ktorý slúži na nastavenie myšky Logitech MX Master. Hoci nám v programe chýbali základné nastavenia ako rýchlosť skrolovania či citlivosť senzora (tie si nakoniec môžeme upraviť priamo v nastaveniach PC), páči sa nám ako ho Logitech vytvoril. Jednoduchým kliknutím na tlačidlo na virtuálnej myšy môžete zmeniť jeho funkciu a je si naozaj z čoho vyberať. Ku každému tlačidlu je dostupných niekoľko desiatok funkcií.

Snímka obrazovky 2015-08-10 o 13.58.25

Hodnotenie | Logitech MX Master

Myška Logitech MX Master je rozhodne jednou z najlepších univerzálnych myší, aké si dnes môžete kúpiť. Ponúka ergonomický tvar, perfektný senzor s výbornými reakciami a množstvo funkčných prvkov, ktoré potešia nielen kancelárske typy, ale aj náruživých hráčov. Pri jej používaní vás nebude bolieť zápästie, naraz môžete ovládať aj 3 počítače a nabíjať ju budete musieť iba raz za 40 dní. Medzi jediné väčšie nedostatky tejto myši patrí fakt, že sa vyrába len pre pravákov a jej cena. Tá sa totižto v slovenských e-shopoch začína na hranici 95 EUR, čo nie je za myš vôbec málo. Ak však zoberiete do úvahy, že myš takejto kvality môžete pokojne používať aj viac ako 5 rokov bez väčšej údržby, máte pred očami naozaj myš de luxe a jej kúpou naozaj neurobíte chybu.

logitech-mx-master-2

Technické parametre:

  • rozmery: 85,7 mm x 126,0 mm x 48,4 mm,
  • hmotnosť: 145 gramov,
  • podporované systémy:
    • Windows 7 (iba cez Unifying USB Dongle),
    • Windows 8,
    • Windows 10,
    • Mac OS® X 10.8 or later (Bluetooth iba od verzie Mac OS X 10.10),
  • senzor Darkfield Laser Senzor
    • nominálne rozlíšenie : 1000 dpi,
    • minimálne a maximálne rozlíšenie : 400 dpi až 1600 dpi (krokovateľné po 200 dpi),
  • batéria: vstavaná, Li-Po, 500 mAh, výdrž 40 dní,
  • pripojenie: Unifying USB Dongle, Bluetooth 4.0,
  • dosah: 10 metrov,
  • obsah balenia: myš Logitech MX Master, Unifying USB Dongle, microUSB kábel na nabíjanie, príručky.
10.08.2015

+