MojWindows

Spoločnosť Lenovo oznámila svoje finančné výsledky za prvý fiškálny štvrťrok, ktorý skončil 30.6.2015. Kvartálové tržby dosiahli 10,7 miliardy dolárov s medziročným nárastom o 3 %. Príjmy pred zdanením poklesli o 80 % na 52 miliónov dolárov. Čistý prijem sa tak medziročne znížil o 51 % na sumu 105 miliónov dolárov. Spoločnosť Lenovo totiž musí na svojich hlavným trhoch čeliť náročným výzvam. Zaznamenala výrazný pokles na globálnych trhoch s PC a tabletmi, ako aj spomalenie rastu a zosilnenie konkurencie v oblasti smartfónov. V dôsledku makroekonomických zmien a veľkým výkyvom menových kurzov obzvlášť utrpela ziskovosť značky Motorola, ktorú Lenovo odkúpila za takmer 3 miliardy dolárov. Problémom sa nevyhla ani oblasť podnikových technológií, v ktorej dochádzalo k obrovským výkyvom dopytu.

Napriek všetkým problémom, ktorým spoločnosť čelila dosahuje Lenovo stabilné výsledky. V oblasti PC dokonca dosiahla rekordný celosvetový podiel vo výške 20,6%.  V oblasti smartfónov následne zrýchlila svoj posun vpred tým, že sa otvorila pre zvyšok trhu, čím dosiahla nárast v tržbách mimo Číny o 68 %.

Avšak s ohľadom na finančné výsledky, ktoré nesplnili očakávania, sa spoločnosť Lenovo rozhodla podniknúť rozsiahle opatrenia vrátane lepšieho nastavenia svojej obchodnej činnosti a výrazného znižovania nákladov.  Dôjde k reštrukturalizácii obchodnej skupiny zameranej na mobilné technológie s cieľom vyvážiť vývoj smarfónov, výroby a priemyselných technológií s cieľom nastaviť ich tak, aby vynikli vlastnosti produktov značky Lenovo a Motorola, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Portfólio ponúkaných produktov bude jednoduchšie, modernejšie a bude obsahovať menej modelov, ktoré zato budú jasne diferencované.

Taktiež dôjde k zacieleniu a repozícii obchodnej skupiny zameranej na oblasť podnikových technológií, ktorá ma zaútočiť na najdôležitejšie a najatraktívnejšie segmenty trhu a to s rýchlejším postupom vpred a väčšou konkurencieschopnosťou. Jedným z hlavných cieľov spoločnosti je snaha o získanie 30 % podielu na trhu s PC. Tento cieľ chce dosiahnuť využitím výhod z konsolidácie, dosiahnutím väčšej efektivity svojej činnosti a znížením celkových nákladov. Tieto snahy znižia náklady o približne 1,35 miliardy dolárov ročne. S tým súvisí plánované prepustenie 3200 zamestnancov administratívy. Celkové náklady na reštrukturalizáciu spoločnosti sa odhadujú na 600 miliónov dolárov.

 

 

15.08.2015

+