MojWindows

Jeden z nových projektov výskumnej divízie Microsoft Research je zameraný na možnosť premeniť bežné smartfóny na 3D skener. Vytváranie 3D modelov by navyše malo fungovať v reálnom čase a bez nutnosti dodatočného hardvérového vybavenia, či internetového pripojenia. Všetky potrebné algoritmy totiž prebiehajú čisto na používanom smartfóne. Kvalita nasnímaných 3D modelov by mala byť dokonca dostatočne vysoká na to, aby ich bolo následne možné použiť pre 3D tlač alebo do video hier pre rozšírenú realitu.

Výskumníci vyvinuli algoritmus, ktorý bežnému fotoaparátu umožňuje správať sa ako 3D skener, využíva sa pritom technika vytvárania viacerých záberov, ktorá je podobná tomu, ako funguje ľudské oko. Povedal hlavný výskumník projektu Shahram Izadi.

Vytváranie modelu je pritom možné vidieť pomocou aplikácie v reálnom čase, takže užívatelia sa môžu rozhodnúť, či sú spokojní s jeho kvalitou. V prípade, že  výsledok nie je vyhovujúci, môžu sa jednoducho pokúsiť objekt naskenovať znova až pokiaľ nedosiahnu uspokojujúcu kvalitu. Tím stojaci za projektom MobileFusion sa chystá prezentovať svoje doterajšie výsledky na konferencii ISMAR 2015, ktorá sa koná v októbri. Konečným cieľom je vydanie MobileFusion ako verejne dostupnej aplikácie pre smartfóny, no tento cieľ je stále hudbou budúcnosti.

Zdroj: technet

25.08.2015

+