MojWindows

V minulej časti kurzu sa prednášajúci Ondrej Výšek venoval princípom nasadenia operačných systémov, rôznym problémom, ktoré môžu nastať, testovaniu riešení, či získavaniu informácii o počítačoch. Spravil aj krátky prierez rôznymi nástrojmi potrebnými pri migrácii, problematikou Shims, ale aj otázkami kompatibility aplikácii. V tejto druhej časti sa zameral na predstavenie a popis použitia užitočných nástrojov, ktoré je možné využiť pri príprave inštalačných obrazov či formátovaní disku, automatizácií a správe inštalačného procesu, ale aj tomu, aké inštalačné logy sú vytvárané a kde ich hľadať, či príprave prostredia Windows Preinstallation Environment. Táto kapitola kurzu je rozdelená na štyri rôzne časti: Nástroje pro nasazení a proces instalace, Dokonalý referenční image, Další užitečné nástroje a na záver Windows PE.

Časť prvá – Nástroje pro nasazení a proces instalace

Prvá časť prednášky sa točí okolo jednotlivých nástrojov pre nasadenie operačného systému, zmien inštalačných obrazov od Windows 7 po Windows 8.1, možnostiach nasadenia operačných systémov a toho, aké sú rozdiely v inštaláciách pomocou setup.exe a príkazového riadku. Jej podstatná časť je sústredená na nástroje Windows Automated Installation Kit a ich nástupcu Windows Assessment and Deployment Kit.

Venuje sa tomu, na čo slúžia jednotlivé nástroje, čo presne obsahujú a aké veci potrebujú pre svoju prácu. Následne sa venuje aj nástrojom na vytváranie XML súborov pre automatizáciu inštalácie operačných systémov – System Image Manager. Ďalej detailne opisuje jednotlivé fázy, ktorými prechádza inštalácia operačného systému. Potom sa venuje nástroju Deployment Image Servicing and Management, tomu na čo slúži, kedy sa používa a ktoré nástroje nahradzuje v porovnaní s ADK verziou. Podrobne opisuje, akými zmenami nástroj prešiel, aké nové funkcie ponúka pre Windows 8 a podobne.

MVA 2Po tom, ako preberie vyššie spomínané nástroje sa dostáva k novým technológiám, ktoré Windows 8 ponúka, hlavne novému formátovaniu diskov – UEFI. Dozvieme sa, aké sú jeho vlastnosti a výhody, typické rozdelenie disku pri jeho použití alebo to, čo je potrebné dodržať pri nasadzovaní operačného systému Windows spoločne s UEFI bootovaním. Nasledujú praktické ukážky, ako pripraviť rozdelenie disku vrátane jednotlivých príkazov pre nástroj DiskPart.

Ďalšími prezentovanými funkciami sú Secure Boot, Windows To Go a nové možnosti obnovenia systému Refresh a Reset PC.  Na záver sa venuje problematike inštalačných logovacích súborov, ktoré vytvára SETUP proces, vrátane prehľadu špecifických logov a ich umiestneniu. Celý záver sa točí okolo diagnostiky a zisťovania problémov pri inštalácií operačných systémov.

MVA 3

Časť druhá – Dokonalý referenční image

Tretia časť prednášky sa venuje príprave referenčných obrazov, ich základným typom, tomu, čo by mali a nemali obsahovať a kedy je vhodné používať ich. Podstatná časť je však venovaná tomu, ako vyberať aplikácie pre referenčný obraz, vrátane praktických rád z praxe. Prednášajúci sa venuje aj tomu, akým spôsobom by malo prebiehať vyberanie komponentov pre zahrnutie v referenčných obrazoch, tomu, ako postupovať pri príprave, ako prebieha samotný proces tvorby a ako je možné jednotlivé postupy automatizovať.

MVA 4

Časť tretia – Další užitečné nástroje 

V tejto časti prednášky sa prednášajúci venuje ďalším nástrojom, ktoré by mohli uľahčiť  prácu pri príprave, automatizácií a správe inštalácií operačných systémov Windows. Ako prvý prezentuje to, ako funguje a ako pracovať s nástrojom Double Driver, ktorý slúži na export ovládačov pre ich ďalšie použitie. Nasleduje ukážka skriptu na detekciu a sťahovanie automatických aktualizácií.

Ten je možné využiť vtedy, ak užívateľ chce implementovať rôzne aktualizácie do svojho referenčného obrazu. Spomenie aj nástroj WsusOffline, jeho výhody ale hlavne nevýhody. Ďalším prezentovaným je systémový nástroj CleanUp Manager, určený na čistenie nepotrebných častí operačného systému. Na záver sa venuje dvojici nástrojov AutoIT, ktorá slúži na automatizáciu a MDT Wizard Studio určenému na modifikáciu rôznych užívateľských obrazoviek.

MVA 6

Časť štvrtá- Windows PE

Posledná časť prednášky pojednáva o príprave a modifikáciách prostredia Preinstallation Environment, základným informáciám na čo slúži, aké nástroje sú potrebné pre prácu s ním, či aké komponenty je možné nainštalovať. Ukážka príkazov pre vytvorenie plne vybaveného prostredia, oboznámenie s ďalšími úpravami ako inštalácia jazykových balíkov alebo ovládačov. Vysvetlí aj to, ako vytvoriť inštalačný ISO súbor, spúšťať v PE prostredí vlastnú shellovú aplikáciu. Oboznamuje aj s ďalšími užitočnými aplikáciám a s tým, ako správne vytvoriť bootovateľné USB disky pomocou nástroja DISKPART. Na záver odprezentuje stručný prehľad problematiky manuálneho nasadenia operačných systémov.

MVA 7

Druhú časť prednášky Nasazujeme Windows 8.1 nazvanú Proces instalace a nástroje pro nasazení si môžete pozrieť na stránke Microsoft Virtual Academy, kde je dostupná na stiahnutie vrátane sprievodnej prezentácie.

30.08.2015

+