MojWindows

Boj proti šíreniu fotografií, ktoré zachytávajú zneužívanie, detí je pre sociálne média a služby, ktoré umožňujú zdieľanie fotografií, veľmi náročný. Hlavný problém predstavuje obrovský objem zdielaných súborov, podľa štatistík je totiž denne nahraných viac ako 1.8 miliárd rôznych obrázkov, pričom približne 720 tisíc z nich spadá do kategórie detskej pornografie. Preto sa snaha identifikovať tieto materiály dá prirovnať k povestnému hľadaniu ihly v kôpke sena. Microsoft sa preto rozhodol pomôcť všetkým poskytovateľom služieb, ktoré zdieľajú veľké objemy obrázkov.

Spúšťa cloudovú verziu svojej služby PhotoDNA, ktorá pomáha pri detekovaní nevhodných obrázkov. Služba PhotoDNA je vďaka revolučnému algoritmu vhodná aj na použitie v obrovských obrázkových galériach. Vývoj PhotoDNA začal v roku 2009, kedy sa Microsoft dohodol na spolupráci s Dartmouth College. Mnoho obrázkov zobrazujúcich zneužívanie detí sa aj po ich odstránení objavovalo na internete znova a znova. Páchatelia totiž jednoducho obrázok upravili pridaním značky alebo zmenením jeho rozmerov, čím sťažovali jeho následnú detekciu. Služba PhotoDNA si poradila aj s týmto problémom, na identifikáciu obrázkov totiž používa špeciálny algoritmus. Ten vypočíta jedinečný „hash“ obrázka a následne ho porovnáva s obrovskou databázou známych nelegálnych obrázkov.

Od svojho vytvorenia bol PhotoDNA použitý viac ako 70 spoločnosťami, medzi ktoré patrí napríklad aj Facebook alebo Twitter. Prevádzka služby PhotoDNA však vyžadovala odborné znalosti a bola časovo a finančne nákladná, to odradzovalo menšie spoločnosti od jej používania. Nová verzia PhotoDNA Cloud Service, ktorú je možné nasadiť z platformy Microsoft Azure, sa používa omnoho jednoduchšie. Navyše cloudová verzia služby je dostupná bezplatne, čo odstraňuje finančné starosti, ktoré mohli predstavovať hlavný problém pre spoločnosti. Službu PhotoDNA pritom nedávno začal používať aj portál Flipboard a chatovacia služba Kik s viac ako 200 miliónmi používateľov. Kik ju využíva pri kontrole profilových fotiek svojich užívateľov, aby nevhodné obrázky mohla okamžite odstrániť a účty nahlásiť bezpečnostným orgánom. Microsoft dokonca oznámil, že algoritmus vylepšil, čím docielil približne tisícnásobné zrýchlenie oproti predošlej verzii.

flowchart_photodna_Print

 

Zdroj : Microsoft, Thenextweb

16.07.2015

+