MojWindows

V poradí už tretia „generácia“ línie X1 Carbon je správne vyváženým profesionálnym ultrabookom. Ide o zariadenie, ktoré patrí do najvyššej triedy, čomu odpovedá samozrejme cena, no spoľahnúť sa na neho môžete aj z pohľadu dostatočného výkonu či výborne spracovanej konštrukcii.

Konštrukcia: Kvalita, kvalita, kvalita…

Aj najnovší ThinkPad X1 Carbon podobne, ako aj predchodca, spolieha na decentný nenápadný dizajn. Ako už názov prezrádza, konštrukcia je vyhotovená z karbónu, vďaka čomu je jeden z najlepších ultrabookov od Lenova príjemne ľahký, váži len 1,34 kilogramu, čo je solídna hodnota. Poteší aj veľmi prijateľná hrúbka len 18,2 milimetra.

Karbón je materiál, ktorý je mimoriadne pevný a pritom dostatočne pružný. Takže ThinkPad X1 Carbon vydrží aj hrubšie zaobchádzanie.

Lenovo-ThinkPad-X1-Carbon-5

V biznis sfére určite poteší, že Lenovo ThinkPad X1 Carbon je ako jeden z mála ultrabookov pripravený aj na dockovanie. Dockovacia stanica OneLink vás pritom vyjde na približne 100 eur. V oblasti konektivity sa tu ďalej môžete spoľahnúť na port USB 3.0, vedľa ktorého sa na pravej strane nachádza aj zmenšený konektor gigabitového Ethernetu – výrobca však do balenia priložil aj redukciu na štandardnú veľkosť.

Ľavá strana obsahuje ďalší konektor USB 3.0, Mini DisplayPort, plnohodnotné HDMI a klasický 3,5 mm audio konektor. Vytknúť Lenovu musíme však absenciu čítačky pamäťových kariet microSD. Naozaj nerozumieme, ako je možné, že ultrabook tejto triedy niečím takým nedisponuje. Určite to zamrzí pri kopírovaní dát z fotoaparátu a podobne. Externá čítačka pamäťových kariet bude preto nevyhnutnosťou a z dvoch USB portov tak po jej pripojení budete mať k dispozícii už len jedno. Nič moc.

Lenovo-ThinkPad-X1-Carbon-7

Nami testovaná konfigurácia ultrabooku Lenovo ThinkPad X1 Carbon podporovala aj mobilné dátové pripojenie a teda v našom prípade nechýbal ultrabooku ani slot pre MicroSIM kartu. Ten sa nachádza na zadnej strane. Podporované sú 3G ako aj LTE siete.

Z pohľadu bezdrôtovej konektivity je na tom Lenovo ThinkPad X1 Carbon veľmi dobre. Okrem spomínaného mobilného dátového pripojenia sa môžete samozrejme spoľahnúť aj na Wi-Fi a Bluetooth.

Štandardne výborná klávesnica

Na novom Carbone sa píše v skutku fantasticky. Zdvih klávesov je vzhľadom na hrúbku zariadenia nadštandardný. Ich optimálny odpor a jedinečný tvar eliminuje preklepy na minimum. Na tieto vlastnosti sme už v prípade zariadení z dielne Lenova zvyknutí. Naozaj výborná práca. Samotná klávesnica je samozrejme podsvietená.

Lenovo sa v porovnaní s predchodcom vrátilo ku klasickým tlačidlám horného radu. Kým u predchodcu bol tento rad nahradený rôznymi sadami virtuálnych senzorových tlačidiel, v najnovšom Carbone je tu opäť vítaná klasika, ktorá sa nám pozdáva rozhodne viac.

Pár pripomienok ku klávesnici predsa len máme, niekomu môže prekážať menší ľavý Shift avšak nieje to nič, na čo by ste si pri denno dennom používaní nevedeli zvyknúť.

Lenovo-ThinkPad-X1-Carbon-4

Uprostred klávesnice nájdete dnes už ojedinelý trackpoint, ktorý v červenej farbe dáva jasne najavo, že ide o ultrabook z dielne Lenova. Samozrejmosťou je aj touchpad, ktorý reaguje veľmi dobre a presne. Nad ním sú umiestnené hardvérové tlačidlá na ovládanie kliknutí práve v spojení so spomínaným trackpadom. Dôležitým bezpečnostným prvkom je v prípade Lenova ThinkPad X1 Carbon snímač odtlačkov prstov umiestnený napravo vedľa klávesnice.

Full HD Displej: Len nie z uhla

Ach jaj! Ten displej by mohol byť rozhodne lepší. Na jednej strane nás veľmi teší rozlíšenie Full HD, ktoré je pri 14-palcovej uhlopriečke veľmi fajn. Poteší aj matný displej, čo znamená prakticky absenciu odleskov a menej viditeľných šmúh a podobne. Lenovo ThinkPad X1 Carbon je však vybavený TN panelom, ktorý však sklame nevýraznými farbami. Biela má taký jemne žltkastý nádych a problémom v prípade displeja sú aj pozorovacie uhly. Najmä pri pohľade zhora je to dosť problém a niečo také by sme len s prižmúreným okom akceptovali pri notebooku za päť stoviek, nie pri zariadení, ktoré výrazne prevyšuje tisícku.

Jedným dychom však musíme dodať, že existujú aj modely s IPS panelmi, ktoré sa vyznačujú výbornými pozorovacími uhlami a živými farbami. Taktiež si môžete zvoliť aj vyššie rozlíšenie, konkrétne 2 560 x 1 440 pixelov. Niekedy je však vyššie rozlíšenie mínusom, ktorý sa prejaví v slabšej výdrží na jedno nabitie, či problémom pre niektoré programy, ktoré nedokážu zobrazenie prispôsobiť tak jemnému zobrazeniu.

Výkon: S novým procesorom

Lenovo ThinkPad X1 Carbon spolieha na najnovší čip Intel generácie Broadwell, ktorý bol uvedení len začiatkom tohto roka. Konkrétne v našom prípade sme sa stretli s verziou Core i7-5500U, ktorý ponúka dve fyzické jadrá taktované na frekvenciu 2,4 až 3 GHz. V Cinebench multi-corovom teste obstál na 2,97 bodu. Pri 15 wattovom TDP je to solídna hodnota.

Prítomnosť novej úspornej verzie Core i7 je poznať. V kombinácii s 8 GB operačnou pamäťou RAM a rýchlym SSD diskom Samsung s kapacitou 256 GB ide o nadmieru slušnú porciu výkonu. Bežná práca v kancelárii, surfovanie na webe či beh viacerých spustených programov zvláda novinka od Lenova bez akýchkoľvek ťažkostí.

Spracovanie, strih či renderovanie videa je už ale ťažším orieškom a počítač sa pri tom výraznejšie zapotí. Najmä len dve jadrá čipu predstavujú isté kompromisy. Čo však poteší, je integrovaná grafika HD 5500, ktorá príjemne prekvapila. Napríklad trochu staršie tituly hier spustíte aj v plnom FullHD rozlíšení.

Z pohľadu systému je v Lenovo ThinkPade X1 Carbon predinštalovaný 64-bitový Windows 7 Professional, samozrejmosťou je však možnosť upgradu na Windows 8 a to bezplatne.

Lenovo-ThinkPad-X1-Carbon-6

Málokedy sa zapotí, je ticho a dlho vydrží

Lenovo ThinkPad X1 Carbon je presne tým, čo by ste od ultrabooku očakávali. Pri bežnej práci je úplne ticho. Ventilátor sa roztočí len pri náročnejších úlohách a aj napriek tomu patrí medzi tie najtichšie. Jeho tenučké telo sa pritom zapotí naozaj minimálne. Teplota šasi sa aj pri naozajstnom „žmýkaní“ dostane zľahka nad 30 stupňov Celzia, čo nepredstavuje žiadny problém položiť si ultrabook na pupok.

Doménou 14nm čipu je taktiež veľká úspora energie. To v preklade znamená výbornú výdrž na jedno nabitie. Napríklad pri surfovaní na webe pri zhruba polovičnom jase sa dostanete na úroveň okolo 10 hodín, čo je výborná hodnota. Podobne dobre si ultrabook vodí aj pri sledovaní filmov, počas prehrávania FullHD videa vydrží bez nabíjačky aj viac ako 8 hodín. Pri hraní hier je to však už o niečom inom. Vtedy ide výkon na maximum a tak sa X1 Carbon vypýta na nabíjačku už po zhruba 2 a pol hodine.

Hodnotenie | Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Už v poradí tretí Carbon prichádza s napravenými chybami predchodcu. Ide o výborné pracovné zariadenie, ktoré je ľahké a ponúka slušný výkon pri veľmi dobrej výdrži na jedno nabitie. Rovnako poteší mobilné dátové pripojenie či podpora dockovacej stanice. Pochváliť X1 Carbon musíme aj vďaka konštrukcii, veď kde nájdete karbón? A samozrejme vynechať nesmieme ani výbornú klávesnicu, ktorá je už akýmsi štandardnom v prípade notebookov Lenovo.

Škoda však toho displeja, ktorý v našich očiach podkopáva inak výbornú zostavu zariadenia. Určite preto odporúčame priplatiť si za IPS panel s ešte vyšším rozlíšením. Rovnako je pre nás nepochopiteľné, prečo ultrabook nedisponuje čítačkou pamäťových kariet.

Nami testovaný model (konfigurácia 20BS003MXS) sa predáva za približne 1 700 eur. A to je poriadne veľa. Na druhej strane tu dostávate prémiové veci, ako je snímač odtlačkov prstov, mobilné dátové pripojenie, hardvérové šifrovanie či TPM modul. Najlacnejšia verzia ThinkPadu X1 Carbon sa pritom predáva za zhruba 1 400 eur, avšak bez mobilných dát.

06.07.2015

+