MojWindows

Po sérii problémov so zabezpečením a objavení potencionálnych bezpečnostných dier v aplikácii Adobe Flash sa spoločnosť Mozilla rozhodla zvýšiť bezpečnosť svojich užívateľov pri prehliadaní webového obsahu. Adobe Flash sa tak dostal na čiernu listinu aplikácii spoločnosti Mozilla. V prehliadači Firefox totiž začala blokovať neaktualizované verzie aplikácie Flash, ktoré predstavujú potencionálne bezpečnostné riziko. Užívateľovi sa pri návšteve stránky, ktorá doplnok Flash používa sa zobrazí dialógové okno, ktoré umožní povoliť jeho spustenie buď jednorázovo alebo opakovane pri následných návštevách danej stránky. Za týmto rozhodnutím stojí myšlienka, že neaktuálna verzia Flashu by nemala byt blokovaná úplne, ale taktiež by určite nemala bežať bez vedomia používateľa.

Medzičasom nový šéf oddelenia bezpečnosti Facebooku, Alex Stamos vyjadril na svojom učte na sieti Twitter názor, že spoločnosť Adobe by mala ohlásiť termín ukončenia platformy Flash. Práve tým by podľa neho mala spoločnosť Adobe umožniť napredovanie webového obsahu ako celku. Dôvodom jeho vyjadrenia je nepochybne priveľa bezpečnostných chýb, ktoré sa v aplikácii neustále objavujú.

Na aplikáciu Adobe Flash, ktorou mnohí opovrhujú a kritizujú ju práve za chyby v bezpečnosti sa však spolieha stále veľa webových stránok a služieb. No v prípade, že by sa spoločnosť Adobe skutočne rozhodla ukončiť platformu Flash, by väčšina jej funkcionality mohla byť nahradená použitím HTML 5 a iných bezpečnejších technológii.

 

Zdroj : neowin, twitter

14.07.2015

+