MojWindows

Ak sledujete ponuku Windows tabletov na našom trhu, tak ste si určite všimli, že sa s nimi „roztrhlo vrece“. Medzi poprednými výrobcami, ktorí svoje produkty ponúkajú aj u nás patrí napríklad spoločnosť Prestigio, ktorá vo svojom repertoári má viacero kúskov, a na jeden z nich sa podrobnejšie pozrieme aj my. Konkrétne na Prestigio Multipad Visconte 3G.

Balenie

Samotný tablet nám prišiel v papierovej škatuli, na ktorej bola ilustrácia zariadenia s jeho špecifikami. Vo vnútri balenia sme našli samotný tablet, ku ktorému výrobca pribalil len nabíjačku a niekoľko brožúr a návodov. Nič viac sme v balení nenašli, hoci výrobca pri cenovke takmer 200 eur mohol pribaliť aspoň OTG kábel, ktorý slúži napríklad na pripojenie klávesnice či myšky.

Konštrukcia a dizajn

Po dizajnovej stránke sa tablet neodvážim hodnotiť, hoci podľa môjho subjektívneho názoru tablet v čierno-striebornom prevedení na prvý pohľad vyzerá pekne, ba dokonca by som sa nebál povedať, že sa jedná o zariadenie vyššej triedy, ale keď ho dostanete do rúk, tak zistíte, že tablet patrí skôr do nižšej strednej triedy. Na svedomí to má práve plastové prevedenie, ktoré síce drží pevne na svojom mieste ako má, ale pri dotyku zistíte, že sa jedná plast, ktorý sa dokonca mierne ohýba pri silnejšom stisku. Nehovoriac o  tlačidlách ovládania hlasitosti či uzamykania, ktoré nedržia tak poriadne, ako by sme od nich očakávali.

Ako na obrázkoch nižšie môžete vidieť, v hornej časti sa nachádza slot na SIM kartu, ktorý avšak v lacnejšej verzii nenájdete, spodná hrana zariadenia ostala prázdna. V ľavej bočnej hrane nájdete slot pre MICRO SD kartu, ktorá je absolútne nevyhnutná. Totiž v 32 GB verzii máte k dispozícii len zhruba 6 GB úložného priestoru. Ďalej tam nájdeme vstup pre nabíjačku (s výstupom 12 voltov), ktorá má okrúhly konektor, teda nie klasický USB Mini. Výhodou je oveľa rýchlejšie nabíjanie, ktoré určite oceníte pri batérii s kapacitou 4000 mAh. Ďalej tu nájdeme ešte HDMI, Micro USB 3.0 konektor a výstup pre slúchadla. Mimochodom, do výstupu pre slúchadla bezproblémovo vsuniete aj konektor na nabíjanie, čo sa mne osobne stalo už   niekoľkokrát, čoho výsledkom bolo nemilé prekvapenie prázdnej batérie po niekoľkých hodinách „nabíjania“, keď som si chcel pozrieť napríklad film, či len tak si posurfovať po internete.

V pravej bočnej hrane nájdete ovládanie hlasitosti a tlačidlo na uzamykanie, resp. odomykanie zariadenia. Hoci po konštrukčnej stránke nedržia tlačidla tak ako by mali, napríklad hrkajú, čo by som ešte vedel zniesť, ale to čo ma doslova vytáčalo boli reakcie zariadenia na tlačidlo uzamykania, ktoré raz fungovalo a druhýkrát zase nie (je možné, že sa jedná len o chybu daného kusu).

1

3

vrch_spod

hrany_bocne

Displej – na prácu v exteriéri zabudnite

Zastavil by som sa pri displeji, od ktorého som veľa neočakával vzhľadom na cenovku zariadenia. Displej má celkovo veľkosť 10.1 palca (25,7 CM) s HD rozlíšením (1280 x 800 bodov). Po pravde nie je to nič moc, hlavne keď ste zvyknutý na vyššie rozlíšenie z mobilného telefónu, resp. PC, ale to by sa dalo ešte prehliadnuť vzhľadom na to, že sa jedná o zariadenie, ktorého uvedenie na trh je staršieho dátumu. Avšak celkovo by som z toho hľadiska zhodnotil displej ako priemerný, ničím vás nesklame, ale ani neohúri. Je dostačujúci ako na sledovanie filmov, tak aj na surfovanie po webe, či bežnú prácu. Skôr by som vytkol viditeľnosť displeja v exteriéri, resp. na priamom slnku, ktorá je minimálna pri plnom posvietení, ale na druhej strane opäť musím pripomenúť cenovku, pri ktorej Prestigiu toto nemôžme vyčítať.

Výkon zariadenia

O výkon sa vám bude starať dvojjadrový procesor od Intelu s taktom 1,46 GHz, ktorému sekunduje 2 GB RAM pamäte. Osobne nie som zástancom benchmarkingových testov a to z dôvodu, že väčšinou bežným používateľom nič nepovedia o výkone, iba to, že lacnejšie zariadenie je menej výkonné ako to drahšie. Preto som sa rozhodol výkon otestovať priamo v „akcii“ pri práci s multitaskingom (v internetovom prehliadači) a na hre Modern Combrat 5. V oboch prípadoch si poradil s úlohami relatívne ľahko. Pri multitaskingu tablet plnohodnotne pracoval aj v prípade otvorenia viacerých okien, avšak limitom sa mu stalo zhruba 15. okno, kedy som zaevidoval pomalšie reakcie, ako aj mierne trhanie. Pri hre Modern Combat 5, v prípade ak neboli na pozadí spustené iné aplikácie tak som nespozoroval žiadne výrazne zaváhania. Hra išla plynule s dostačujúcou FPSkou zhruba na úrovni 40 obrázkov za sekundu aj v graficky náročnejších pasážach hry.

Tablet si tiež poradil s základným kancelárskym balíčkom Office v podstate bez vážnejších nedostatkov. Problémy v príde Officu nastali len ak som pracoval s väčšími súbormi (hlavne v prípade Excelu).

Po stránky výkonu môžem tablet jednoznačne odporučiť v prípade ak hľadáte pomocníka na bežné úlohy. Avšak ak očakávate od tabletu úpravu videí, napríklad v programoch Sony Vegas a podobne, tak na to môžete rovno zabudnúť.

Zas ta batéria

Batéria, batéria a ešte raz batéria. Najväčším nedostatkom tohto zariadenia je práve batéria, ktorá má kapacitu len 4000 mAh, čo je s kombináciou 10.1 palcového zariadenia priam smrteľná kombinácia. Hoci výrobca uvádza „dlhú životnosť“ na jedno nabitie, tak sa nenechajte  týmto popisom zmiasť. Na bežnú prácu (napr. surfovanie po internete, práca vo Worde,..) pri nižšom podsvietení je tablet vhodný, v pohode sa dostanete zhruba na 4,5-6 hodinovú výdrž, čo je ideálny čas v prípade ak cestujete vlakom či autobusom z jedného konca Slovenska na druhý koniec. Ale v prípade, ak by ste chceli využívať tablet na hranie hier, či prezeranie filmov, tak budete musieť zo sebou všade brať nabíjačku a dúfať, že ju budete mať kam „pichnúť“. Batéria vám doslova bude miznúť pred očami.  Dostanete sa maximálne na 1,5 hodiny hrania hier, či 2,5-3 hodiny sledovania filmov. Tiež by som spomenul aj režim v nečinnosti zariadenia, ktorý je tak isto poriadnym žrútom batérie, ktorá nevydrží ani jednu noc.

Zhrnutie

Prestigio Multipad Visconte 3G je schopné zariadenie, ktorého cena sa momentálne pohybuje na úrovni 200 EUR. Za túto dostanete celkom šikovného pomocníka, ktorý zvládne aj náročnejšie úlohy, hoci nie vždy na 100 percent (napr. pomalé načítanie náročnejších aplikácií a hier), ale na druhej strane pri danej cene nemôžeme očakávať kvalitu vlajkovej lode. Najväčším kladom tohto zariadenia je práve displej, ktorý vás síce nenadchne, ale ani nesklame.  Plnohodnotne postačuje na základné úlohy ako je napríklad surfovanie po internete, sledovanie filmov, či nejaké úpravy v textovom dokumente, ale viac od neho nečakajte najmä v exteriéri, kedy je nepoužiteľný.

Najväčšími negatívom je batéria, ktorá skutočne nie je nič moc. Môžete zabudnúť na dlhú výdrž, ktorá pri plnom využití klesá bleskovým tempom. Tiež pri testovaní tohto tabletu som si všimol, že keď ho preťažíte úlohami, tak sa častokrát vypne a je potrebné ho znovu zapnúť. Posledným negatívom, je tlačidlo zapínania resp. vypínania a uzamykania, ktoré častokrát zle reaguje, avšak je  dosť možné, že sa jedná o chybu daného kusu.

13.06.2015

+