MojWindows

Spoločnosť Lenovo nám umožnila testovať ďalšie zariadenie z produktového radu ThinkPad. Tentokrát ide o flexibilný a výkonný ultrabook Lenovo ThinkPad Yoga 14, ktorý nezaujme len svojim vzhľadom a schopnosťou premeniť sa na plnohodnotný tablet, ale aj výkonom. Líder na trhu z počítačmi sa teda opäť prekonal a vytvoril plnohodnotný profesionálny 2 v 1 ultrabook, ktorý je veľmi dobre konštrukčne spracovaný, disponuje multidotykovým displejom, má kvalitný zvuk a ponúka veľmi obstojný výkon za cenu, ktorá nepresahuje 1100 eur za model, ktorý sme mali možnosť testovať. Pomer cena/výkon je teda ohromujúca. Nestrácajme teda čas a poďme sa pozrieť ako si počínal u nás v redakcií.

Konštrukcia | Kvalita, flexibilita a elegancia

Lenovo ThinkPad Yoga 14 má kostru vyrobenú z horčíkovej zliatiny a aby sa zaistila kvalitná ochrana displeja, Lenovo sa rozhodlo osadiť ultrabook odolným sklom Corning Gorilla Glass, ktoré už poznáme z testovania smartfónov. Yoga 14 je zkonštruovaný tak, aby odolal tvrdšiemu nárazu a bol odolný voči škrabancom. V podstate sú to vlastnosti, ktoré očakávame od každého modelu ThinkPad na trhu. Yoga 14 nie je výnimkou.

Lenovo-Yoga14-recenzia-2

Po otvorení ultrabooku sa nám naskytne pohľad na tradičný ThinkPad touchpad, ktorý je tu už od čias IBM notebookov. Veľmi chválime Lenovo za udržiavanie tejto tradície a kvality tohto touchpadu. Veľmi dobre sa s ním pracuje, aj keď zariadenie disponuje dotykovým displejom a nie je teda nutnosť používať tento nástroj. Klávesy sú ploché, oddelené a nachádzajú sa medzi nimi aj ThinkPad tlačidlá pre lepšie manipulovanie so systémom. Najväčším skvostom je však displej, ktorý má Full HD rozlíšenie a dokáže naraz odkomunikovať až 10 dotykov. Bližšie si o ňom povieme neskôr.

Lenovo-Yoga14-recenzia-5

Rámček, ktorý obklopuje displej je tenší ako zvyčajne a dodáva zariadeniu dynamický nádych, čo vôbec nie je na škodu. V hornej časti sa taktiež nachádza 2 Mpx kamera, ktorá v prvom rade slúži ako nástroj pri konferenčných hovoroch. Nakoniec sa tu nachádza ešte Windows logo, ktoré slúži ako tlačidlo, ktoré používateľ môže využiť ak sa potrebuje dostať na domovskú obrazovku.

Lenovo-Yoga14-recenzia-6

Na ľavej hrane ultrabooku sa nachádza napájací konektor spolu s USB 2.0 portom, 3.5 mm audio jackom na pripojenie externých slúchadiel a samozrejme nesmie chýbať čítačka SD kariet. Na pravej hrane sa nachádzajú dva USB 3.0 porty spolu s HDMI a nakoniec tu máme dvojicu tlačidiel na regulovanie hlasitosti, čo je trošku netradičné, keďže ide o notebook a nesmieme zabudnúť na malé tlačidlo, ktorým sa zariadenie zapína alebo vypína.

Lenovo-Yoga14-recenzia-10

Lenovo-Yoga14-recenzia-9

V spodnej časti zariadenia sa ako zvyčajne nachádza sada vývodov pre chladenie a aj 2 menšie otvory, ktoré slúžia na šírenie zvuku zo stereo reproduktorov. Keďže ide o 2 v 1 ultrabook, poskytuje používateľovi 4 režimy používania. Prvým je tablet, ktorý je možné jednoducho docieliť preklopením displeja o 360 stupňov. Druhým je stan, kedy sa displej preklopí do polohy, kde vytvára so spodnou časťou zariadenia tvar podobný stanu. Tretím je stojan, pri ktorom sa spodná podstava využije ako základňa, no displej sa dá dopredu. Posledným je klasický režim notebooku, ktorý zrejme používateľ bude využívať pri práci s kancelárskymi aplikáciami alebo hraní hier. Aby sa zaistilo, že sa pri preklápaní displeju nič nestalo, Lenovo osadilo zariadenie s dvomi kovovými úchytmi, ktoré sa nachádzajú medzi spodnou podstavou a displejom.

rezimy

Zaujímavosťou tohto zariadenia je fakt, že ak sa displej preklopí o viac ako 180 stupňov, klávesy akoby prepadnú do tela notebooku a stanú sa neaktívnymi. Nie je preto možné, aby používateľ pri režíme tabletu alebo stojanu stlačil niektoré z tlačidiel a spôsobil niečo, čo nemal v úmysle. Toto sofistikované riešenie ušetrí používateľovi veľa nervov a problémov. Celkovo musíme povedať, že nás po konštrukčnej stránke Lenovo ThinkPad Yoga 14 nesklamal. Je kvalitne spracovaný, odolný voči pádu alebo škrabancom a má v sebe nádych elegancie. Váži len 1.9 kg, takže nie je veľkou príťažou na cestách a z hrúbkou len 21 mm patrí medzi tenšie zariadenia.

 Displej | Precíznosť v každom dotyku

Lenovo-Yoga14-recenzia-4

Displej, ktorým Yoga 14 disponuje je 14 palcový Full HD IPS panel, ktorý dokáže naraz odkomunikovať až 10 dotykov. Má široké pozorovacie uhly a výbornú čitateľnosť na priamom slnku. Pokrýva ho odolné sklo Corning Gorilla Glass, na ktorom sa však po čase objavujú mastné šmuhy, ktoré je potrebné očistiť.  Vyzdvihnúť musíme aj prvotriedny jas a ostrosť obrazu, ktorá vynikne pri pozeraní filmov vo vysokom rozlíšení.

Lenovo-Yoga14-recenzia-7

Musím za seba povedať, že Yoga 14 má ten najlepší dotykový displej s akým som mohol pracovať. Každý dotyk je totiž odkomunikovaný precízne a bez problémov. Nie je potrebné stláčať jednu ikonku viackrát alebo opakovať iný úkon. Práca so systémom je tak oveľa jednoduchšia a zábavnejšia. Jeho skutočný potenciál vynikne pri hraní dotykových hier alebo pri práci s grafickým obsahom, či dokonca kresleni v skicári. Na svoje si prídu aj používatelia, ktorí jednoducho budú zariadenie využívať len na surfovanie po internete a na prácu s Office 365.

Lenovo-Yoga14-recenzia-8

Tí, čo tento ultrabook vlastnia, vedia, že ak raz začnete používať dotykový displej naplno,  samotná klávesnica sa ani nedostane k slovu. Skoro všetky úlohy totiž viete vyriešiť len za pomoci dotykov, pretože je to oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie. Displej na tomto zariadení je skrátka tým najväčším pozitívom zo všetkých a myslím, že viac k tomu ani netreba dodať.

Výkon | Nečakane dobrý

O kvalitný výkon sa na Lenovo ThinkPad Yoge 14 stará dvojjadrový procesor Intel Core i5 so základnou frekvenciou 2.2 GHz a TurboBoostom až 2.7 GHz. Nie je to teda žiadny slimák. Sekunduje mu výkonná grafická karta NVIDIA GeForce 840M s 2 GB vlastnej pamäte, čo z nej robí nástroj, ktorý si poradí aj s náročnejšou hrou. Dopĺňa ich operačná pamäť RAM s viac než dostačujúcou kapacitou 8 GB a kolo uzatvára 256 GB SSD uložisko, ktoré poskytuje veľmi dobrú rýchlosť čítania a zapisovania dát. Operačným systémom zariadenia je už tradične Windows 8.1 so 64 bitovou architektúrou.

Lenovo-Yoga14-recenzia-11

Počas testovania ultrabooku sme ho podrobili niekoľkým benchmarkovým testom a vyskúšali sme na ňom aj zopár herných titulov, ktoré nám pomohli vytvoriť si objektívný názor na výkon tohto zariadenia. Záver je jednoznačný. Boli sme veľmi spokojní s predstavením, ktoré nám ThinkPad ponúkol. Nepatrí síce medzi elitu vo výkone, no vzhľadom na cenovku a faktu, že sa jedná v podstate o polovičný tablet, mu nie je čo vytknút. Výsledky benchmarkových testov sú zobrazené nižšie.

benchmarks

b5

bb1

Yoga 14 sa pri väčšom zaťažení zahrieval, čo je pochopiteľné, no vôbec ho nebolo počuť. Celkovo teda môžeme tvrdiť, že Lenovo ThinkPad Yoga 14 nesklamal ani po výkonnostnej stránke, aj keď výsledky neboli najlepšie. Je však potrebné si uvedomiť, že tento ultrabook má iné a dôležitejšie prednosti než výkon.

Operačný systém | Windows 8.1 (64-bit)

Operačným systémom Yogy 14 je ako inak Windows 8.1, ktorý už dnes nájdeme na každom notebooku na trhu okrem zariadení od spoločnosti Apple. Mnohokrát sme už na našom portáli rozoberali jeho funkcionalitu a môžeme len doplniť, že vytvára veľmi dobrú symbiózu z precíznym displejom tohto ultrabooku. Vďaka dotykovo optimalizovanému prostrediu veľkých ikon systému a jednoduchému prostrediu aplikácií je práca vo Windows 8.1 ľahká a rýchla.

Lenovo-Yoga14-recenzia-1 - Copy

Doplniť možeme akurát fakt, že Lenovo sa rozhodlo do ThinkPad zariadení nainštalovať vlastný balíček aplikácií, ktoré pomáhajú spravovať výdrž batérie, vyhľadávať aktualizácie alebo prispôsobovať ostatné funkcie v systéme potrebám používateľa. Spoločnosť NVIDIA dokonca implementovala do systému svoj program GeForce Experience, ktorý používateľovi ukáže aké hry má nainštalované na zariadení a aké sú optimálne grafické nastavenia pre tú danú hru. Používateľ sa teda môže rozhodnúť, či si ponechá svoje nastavenia alebo aktivuje odporúčané, ktoré mu ponúka program.

Batéria

Lenovo ThinkPad Yoga 14 disponuje 4-článkovou 56 Wh batériou, pri ktorej výrobca udáva výdrž 8 hodín. Táto hodnota však určite bude nameraná pri nízkom zaťažení, pretože v redakcií sme pri klasickom používaní namerali výdrž zhruba 6 hodín. Pri väčšom zaťažení tieto hodnoty ešte klesali na úroveň 4 hodín. Pri hraní hier to môže byť maximálne 2 hodiny. Výdrž nie je nijak zvlášť oslňujúca berúc do úvahy fakt, že ide o ThinkPad model. Človek by čakal viac. Nepresvedčivá výdrž môže byť následkom náročnosti hardvéru a taktiež obeťou displeja, ktorý taktiež odoberá veľkú porciu energie. Každopádne 6 hodín surfovania po internete, prezerania filmov a púšťania hudby nie je až také zlé. Výrobca zrejme ráta s tým, že pri väčšej záťaži bude mať používateľ po ruke napájací adaptér a zariadenie si dobije. Výdrž batérie teda nie je silnou stránkou tohto ultrabooku.

Multimédiá a konektivita

Lenovo si dalo záležať na kvalite zvuku a obrazu na tomto zariadení a výsledkom je už mnohokrát spomínaný Full HD displej, ktorý ponúka ostrý obraz s veľmi dobrým podaním farieb a výbornými pozorovacími uhlami, čo odcení každý používateľ, ktorý na ňom bude pozerať filmy vo vysokom rozlíšení buď cez vstavaný video prehrávač alebo si stiahne jeden z obchodu z aplikáciami.

Zvuk je na tom veľmi podobne, pretože vývody pre stereo reproduktory, ktoré sa nachádzaju v spodnej časti ultrabooku, odvádzajú veľmi dobrú robotu v šírení zvuku. Reproduktory sa taktiež môžu pochváliť veľkým rozsahom hlasitosti, ktorá sa reguluje pomocou tlačidiel na pravej hrane zariadenia. Pokiaľ by to nestačilo, stačí si k Yoge pripojiť externé slúchadlá a naplno si tak vychutnať hudobný zážitok. Vo Windows 8.1 je samozrejme vstavaná aplikácia aj pre hudbu, no keby vám nestačila, stačí sa poohliadnuť po inej na obchode z aplikáciami alebo na internete.

ThinkPad Yoga 14 disponuje zaužívanou konektivitou Wi-Fi a Bluetooth protokolov, ktorú môžete nájsť na akomkoľvek inom zariadení. Pri pripojení zariadenia na internet pomocou bezdrôtovej siete sme si nevšímli žiadny problém. To isté platí aj o nástroji Bluetooth 4.0. K ultrabooku sme totiž pripojili smartfón a prenášali rôzne súbory medzi nimi. Pri týchto prenosoch taktiež nevznikol problém. Všimli sme si však jednu chybu, ktorá sa vyskytovala po nainštalovaní systémových aktualizácií. Z neznámeho dôvodu driver, ktorý je zodpovedný za chod sieťového adaptéra nepracoval správne a pri každej inštalácií aktualizácií sme boli nútený odinštalovať a znova obnoviť tento ovládač. V opačnom prípade by sme sa neboli schopní pripojiť na internet. Chyba totiž nezmizla ani pri opätovnom reštartovaní zariadenia.

 Hodnotenie

Lenovo ThinkPad Yoga 14 je veľmi dobre spracované, flexibilné, dobre skladovateľné výkonné zariadenie, ktoré sa hodí nielen naprezeranie internetového obsahu a filmov, ale aj na spustenie náročnejšej počítačovej hry, či prácu s grafickým obsahom. Jeho displej disponuje výbornými pozorovacími uhlami a za moju maličkosť musím povedať, že ide o najlepší dotykový displej na Windows zariadení aký som mohol testovať. Odozva je bezchybná a dokáže odkomunikovať až 10 dotykov naraz. Čo sa týka výkonu kladná odozva je na mieste, pretože procesor s TurboBoostom 2.7 GHz a grafická karta s 2 GB vlastnej pamäte sa len tak nevidí na zariadení s cenovkou 1100 € a navyše s flexibilným otočným displejom. Odolnosť k produktovému radu ThinkPad patrí od samého začiatku a pri tomto notebooku taktiež nechýba. Taktiež chválime sofistikované riešenie skrytia klávesnice pri otočení displeja o viac ako 180 stupňov. Reproduktory sa nenechali zahanbiť a obraz pri pozeraní filmov nemá chybu. Keď si to zhrnieme Lenovo ThinkPad Yoga 14 predstavuje ideálnu kúpu pre používateľa, ktorý hľadá flexibilitu a výkon v jednom. Zariadenie nie je ani prehnane predražené o čom svedčí aj cenovka zhruba 1100 € za nami testovaný model.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • flexibilita
  • výkon
  • ThinkVantage aplikácie
  • cena
  • zvuk

Mínusy

  • horšia výdrž batérie
  • absencia RJ-45 (LAN) sieťového portu
03.06.2015

+